24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenski potvrdio: Protuofenziva u toku, generali zadovoljni

Ukrajinska vojska
Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je ukrajinska protuofenziva u toku. Odbio je reći u kojoj je fazi, izjavio je samo da su njegovi generali zadovoljni. Britanija je objavila da je Ukrajina u posljednjih 48 sati izvela nekoliko važnih operacija u istočnim i južnim dijelovima zemlje te da su na nekim mjestima probijene ruske linije. Istodobno, Rusi ukrajinske pokušaje nazivaju neuspješnima i odbijenima.

Teške borbe vode se oko Marinke, Donecka, Zaporižje. Ukrajinci i dalje pokušavaju probiti i dobro utvrđene ruske položaje na području Orihiva te oko Velike Novosilke. U prodoru do nedavno izgubljenog Bahmuta, ukrajinski vojnici uz cestu koja spaja taj razoreni grad s Časiv Jarom susreću sve više civila koji im se, nakon evakuacije s tog područja, žele pridružiti i sudjelovati u protuofenzivi.

U najnovijem obraćanju naciji ukrajinski predsjednik potvrdio je da je protuofenziva u tijeku.

U Kijev je iznenada doputovao kanadski premijer Justin Trudeau. Najavio je novi paket vojne pomoći, a u ukrajinskom parlamentu poručio da će Kanada nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinim nastojanjima da što prije postane članica NATO-a.

Iz zapadnih obavještajnih krugova stižu vijesti da je Ukrajina u posljednjih 48 sati izvela nekoliko važnih operacija u istočnim i južnim dijelovima zemlje te da su na nekim mjestima probijene ruske linije. Trenutačno, tvrde Britanci, težište napada ukrajinske vojske je na južnoj bojišnici – iz smjera Orihiva prema Tokmaku, koji je važno cestovno čvorište na tom području. Uspiju li u tome, otvorit će im se važan strateški koridor za napredovanje prema Melitopolju i Azovskom moru.

Najčitanije