16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatskoj ratnoj mornarici predane dvije brze brodice za nadzor morskog ribarstva, traganje i spašavanje na moru …

HRM brodica | Foto: HRM/ D. Mišić

U splitskoj vojarni “Admiral Sveto Letica-Barba” u srijedu 4. novembra dvije brze brodice VHB M-46 predane su na korištenje Hrvatskoj ratnoj mornarici, saopštili su iz MORH-a.

Riječ je o brodicama koje su nabavljene temeljem Sporazuma o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a, sklopljenog u julu prošle godine između Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede.

Izaslanik ministra obrane načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj rekao je kako današnja primopredaja brzih brodica Hrvatskoj ratnoj mornarici još jednom potvrđuje izuzetno kvalitetnu međuresornu suradnju Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane.

“Zajedničkimi združenim naporima istovremeno su ostvarena dva cilja – ojačane su nacionalne sposobnosti za nadzor morskog ribarstva, jedne od značajnih gospodarskih grana vezanih za more te sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske. Jedna od zadaća Hrvatske ratne mornarice, a sukladno Zakonu o Obalnoj straži RH, jest nadzor morskog ribarstva”, istaknuo je admiral.

U ovoj prigodi pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura istaknuo je uspješnu suradnju Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede i rekao da je ovo nakon nabave besposadnih zrakoplovnih sustava još jedan kvalitetan zajednički projekt koji će biti od koristi cijeloj državi. Spomenuo je da je potpisan i dodatni Sporazum o nabavi još dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti Ministarstva obrane i za potrebe Obalne straže RH te naglasio da je interes cijele države da se zaštiti morsko područje, a posebno područje ZERP-a.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli zahvalio je svima koji su bili uključeni u ovaj projekt istaknuvši da će ova plovila svakako podići razinu djelovanja Obalne straže.

“Zajedničkim radom osigurat ćemo da naše more, taj najvažniji resurs ove države, bude korišten i za nove generacije koje dolaze”, poručio je.

Nakon blagoslova plovila od strane dekana i vojnog kapelana don Branimira Projića, brodicama je provedena kratka plovidba Kaštelanskim zaljevom. Brodice su financirane 70 % sredstvima Europske unije dok je ostatak sredstava osiguralo Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska osigurali su posadu i svu potrebnu logističku potporu.

Brze brodice VHB M-46, osim za nadzor morskog ribarstva, koristit će se i za druge zadaće, kao što je traganje i spašavanje na moru i sl. Opremljene su sustavima za sigurnu navigaciju, sustavima veze, infracrvenom i tv kamerom za motrenje i dokumentiranje situacije u dnevnim i noćnim uvjetima. Pogonski sustav omogućuje im brzinu od 40 čvorova, a zalihe goriva doplov od 250 nautičkih milja pri opterećenju motora od 80%. Smještajni kapacitet osigurava višednevni boravak na moru za četiri člana posade, dok je ukupni kapacitet brodice dvanaest osoba.

Prva brodica, pod imenom “MODRULJ 1” raspoređena je u 2. divizijun Obalne straže RH u Puli, dok je “MODRULJ 2” raspoređen u 1. divizijun Obalne straže RH u Splitu. Tijekom iduće godine očekuje se isporuka još dvije brodice, od kojih bi jedna bila opremljena za provedbu roniteljskih zadaća.

Najčitanije