20 C
Kotor

Slušaj online radio

HSF – Još jedan korak ka vrhu evropske piramide devete umjetnosti

Aneke

Zvijezde američke izdavačke kuće DC Comics, Španjolka Aneke Muriljenem (Aneke Murillenem) i Irac Kian Tormi (Cian Thormey) potvrdili su dolazak na 15. izdanje Hercegnovskog Strip Festivala (HSF) koje se ove godine održava od 3. do 8. septembra na više lokacija u Herceg Novom. Aneke je jedna od najvećih zvijezda u usponu na američkom tržištu, koja u svojoj biografiji ima zabilježen rad na tako značajnim naslovima kakvi su Vampirela i Crvena Sonja za izdavačku kuću Dynamite, nakon čega za giganta DC Comics radi na širokoj lepezi naslova kao što su Catwoman, Bombe, Odred otpisanih, Gotamska garaža, Betwoman, Kuća šapata. Trenutno je angažovana na vrlo uspješnom hit projektu iste izdavačke kuće, sedmodjelnoj crossover seriji Lige Pravde i japanske hit mange RWBY!

„Aneke, osim izuzetnog talenta i velike popularnosti, u naš grad donosi i svoju poznatu pozitivnu narav i vedar duh, i sigurni smo da će biti omiljena specijalna gošća ljubitelja stripa svih uzrasta.Uz Aneke, velika nam je čast što ćemo ugostiti još jednu super zvijezdu izdavačke kuće DC Comics, ali i konkutentskog Marvela, Kijana Tormija iz Dublina! Podsjetimo, Tormi je dugogodišnji uspješan i nagrađivan umjetnički direktor u svijetu marketinga koji je paralelno sa profesionalnom karijerom radio na stripovima. Prije nekoliko godina odlučuje da se u potpunosti posveti svijetu stripa i od tada niže samo uspjehe i velika ostvarenja sa najvećim svjetskim scenaristima. Za DC Comics radi uglavnom na hit naslovima iz Betmen univerzuma, kao što su Betmen, Betgirl, Ketvumen dok je za Marvel angažovan na serijalima Doktor Dum, Skerletna Vještica, Valkira, kao i kritički visoko ocijenjenom Ratovi Carstava. Pandemija korona virusa i stroga regulativa Republike Irske onemogućila je ovog sjajnog umjetnika da dođe u Herceg Novi prošle godine. Presrećni smo što je Tormi prihvatio poziv za petnaesto izdanje i što će se premijerno predstaviti regionalnoj publici upravo na našem festivalu“, navode organizatori HSF-a, najavljujući da ta manifestacija nastavlja svoju misiju promocije devete umjetnosti ali i promocije Herceg Novog kao kulturnog i turističkog centra. Petnaesto izdanje uz najveće svjetske zvijezde stripa i dobro poznate programe donosi i dodatan iskorak kada je riejč o umjetničkom sadržaju. Naime, pored već uobičajenih izlobi radova specijalnih gostiju, Festival će ove godine na otvaranju imati i izložbu svjetski poznatog fotografa Andreja Đerkovića koji iz Švajcarske donosi umjetničke portrete najvećih svjetskih zvijezda stripa kao što su Milo Manara, Enki Bilal, Herman, Tomaž Lavrič i mnogi drugi. Dodatak izložbi predstavljaće prikazi strip tabli njihovog stvaralaštva te originalna izdanja njihovih strip albuma.

„Velika je čast imati Đerkovića kao sastavni dio programa HSF-a. Osim što je to stvaralac koji je izlagao u najvećim galerijama u preko 35 zemalja svijeta i čije su fotografije objavljene u preko 40 renomiranih magazina, on je zaljubljenik u Herceg Novi i čovjek koji je prepoznao potencijal našeg Festivala“ , poručuju iz HSF-a. Pored ovih sjajnih umjetnika koji su definitivno potvrdili dolazak u Herceg Novi, gostovanja su najavili i sjajni strip umejtnici Artyom Trakhanov, Sedat Ozgen, Izar Lunaček i Miroljub Milutinović Brada koji su bili najavljeni za prošlu godinu, ali i cijela plejada italijanskih zvijezda devete umjetnosti koji takođe prošle godine nisu mogli dio hercegnovske smotre stripa.

Najčitanije