8 C
Kotor

Slušaj online radio

HSF: Milo Manara dolazi u Herceg Novi

Sa izložbe u Puli

Jedan od najvećih strip autora svijeta, italijanski maestro Milo Manara biće gost Devetog Strip vikenda koji će se u Herceg Novom održati u martu 2024. godine. Strip vikend je druga po važnosti manifestacija koju organizuje Hercegnovski Strip Festival, a posvećena je samo jednom gostu ili temi i održava se u zimskom i proljetnom terminu u zavisnosti od raspoloživih termina glavnog gosta.

„Milo Manara je živa legenda i već dugo vremena pokušavamo da ga dovedemo na naš festival. Sada je i pravi trenutak jer je ove jeseni završio prvi dio ilustrovane verzije remek djela Ime ruže svog velikog prijatelja genijalnog italijanskog pisca Umberta Eka. Knjiga je za sada izdata samo na italijanskom jeziku i promovisana je samo na Apeninskom poluostrvu i u Francuskoj, a prethodnog vikenda i u okviru Sajma knjiga u Puli. Upravo na tom Sajmu sreli smo se sa Manarom i precizirali i definitivno njegov dolazak u Herceg Novi na Strip vikend koji će biti posvećen njemu i njegovom posljednjem djelu. Nadamo se da će do marta biti objavljen i drugi dio Imena ruže i da ćemo praktično imati kod nas i premijerno predstavljanje tog djela prevedenog na nekom od ovdašnjih jezika, jer je najavljeno iz Zagrebačke izdavačke kuće Fibra da će prevedenu verziju štampati kada bude urađen i drugi dio“, najavljuju organizatori iz Hercegnovskog Strip Festivala (HSF) objašnjavajući da će i Deveti Strip vikend imati sve program na koje smo navikli na svim njihovim manifestacijama, ali da spremaju i jednu izuzetno značajnu novinu.

Sa izložbe u Puli

„Za Deveti Strip vikend spremamo i izložbu originalnih radova Mila Manare, u okviru koje će biti izložene originalne table i crteži iz Imena ruže, te njegove originalne radove za film kroz saradnju sa Felinijem, ali i radove koji su svojevrsna reprodukcija Karavađovih (Caravaggio) slika a kroz koje je Manara rekonstruisao slikarev burni život. Ta izložba sastavljena je iz tri segmenta i nazvana Manara između stripa, književnosti i filma, trenutno se nalazi u Puli i zaista djeluje impresivno, a cijela postavka će se u martu iz Istre preseliti u Boku. Naravno, za jedan ovakav projekat nam je neophodna sva moguća podrška svih resornih institucija i na državnom i na lokalnom nivou“, objašnjavaju iz HSF-a, dodajući da će dodatne pojedinosti i tačne termine i program saopštiti tokom predstojećih dana.

Najčitanije