18 C
Kotor

Slušaj online radio

Hutisti pogodili četiri plovila u Indijskom oceanu i Crvenom moru

Brod – foto Boka News – ilustracija

Jemenski hutisti bespilotnim su letjelicama pogodili kontejnerski brod MSC Orion u napadu u Indijskome oceanu, te brod Cyclades i dva američka razarača u Crvenome moru, u nizu napada koje mjesecima izvode u znak potpore Palestincima koji se bore protiv Izraela u ratu u Gazi.

Kontejnerski brod MSC Orion napali su bespilotnom letjelicom, kazali su hutisti, prenosi Reuters. Taj je brod pod portugalskom zastavom plovio između luka Sines u Portugalu i Salalah u Omanu te je kao vlasnik broda upisan Zodiac Maritime, prema podacima britanske financijske tvrtke LSEG.

Tvrtka Zodiac u djelomičnom je vlasništvu izraelskoga biznismena Eyala Ofera. Nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Hutisti, militantna skupina povezana s Iranom, više su puta od studenoga naovamo izvodili napade projektilima i bespilotnim letjelicama u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandab i zaljevu Aden, Time nastoje natjerati brodove da teret dostave drugim, duljim i skupljim putevima oko Južne Afrike te izazvati strah od proširenja rata Izraela i Hamasa koji bi mogao destabilizirati Bliski istok.

Vođa hutista u ožujku je kazao da skupina širi područje napada kako bi spriječila da plovila povezana s Izraelom prođu kroz Indijski ocean prema Rtu dobre nade.

Ta skupina povezana s Iranom također je pogodila komercijalno plovilo Cyclades kao i dva američka razarača u Crvenome moru, kazao je njihov glasnogovornik Yahya Saree u obraćanju putem televizije rano u utorak, prema Reutersu.

Britanska pomorska zaštitarska tvrtka Ambrey ranije je izvijestila da je kontejnerski brod koji plovi pod malteškom zastavom kazao da su ga pogodila tri projektila na putu od Džibutija prema gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji. Hutisti su kazali da se brod Cyclades nalazio na toj ruti kada su ga napali.

Ambrey je procijenio da je brod pogođen jer brodar trguje s Izraelom, poručuje se u savjetodavnim napomenama.

Amerika i Velika Britanija iznijele su napade protiv hutista kao odgovor na napade na plovila.

Najčitanije