9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Hvarski jedriličari s vikend-đitom počastili 130 amatera i gostiju

Hvarski jedriličari

Edukativno promotivna akcija Navigoj za škoj, koju je proteklog vikenda organizirao hrvatski reprezentativac u olimpijskoj klasi Laser Filip Jurišić, oduševila je i polaznike i organizatore. Naime, udruga Platforma i Grad Hvar zajedno su ugostili 130 jedriličara amatera i priuštili im besplatno ono što bi u ovo doba godine mnogi strani turisti plaćali u stotinama eura – vikend đitu od Hvara do Visa – jednom od najljepših dijelova Jadrana.

Vlasnici i skiperi 13 jedrilica iz Splita, Hvara, Starog Grada i Visa ugostili su sve zainteresirane i dali im praktično znanje za cijeli život. Sve je počelo u petak s teoretskim uvodnim predavanjem u prostorijama udruge Platforma gdje su svi prijavljeni sudionici imali priliku družiti se sa svojim mentorima, saznati više o jedrilicama na kojima će jedriti, što će morati raditi, što se očekuje od njih. Da sve bude u ležernoj i prijateljskoj atmosferi pobrinuli su se domaćini koji su organizirali prikazivanje jedriličarskih video isječaka, muziku i kanapeiće najboljeg hrvatskog kuhara Hrvoja Zirojevića iz Laganinija.

Na subotnjem jedrenju do Visa i natrag sudjelovalo je 130 zainteresiranih Hvarana i njihovih gostiju. Zanimljivo je da je nekolicini Hvarana ovo bio prvi posjet Visu – u životu!
Koliki je bio interes za ovu akciju možda najbolje dočarava to što su neki došli čak i iz Zagreba, iznajmili apartmane na Hvaru za taj vikend i sudjelovali u jedrenju (definitivno podatak o kojem mogu razmisliti svi turistički djelatnici u svim našim uzmorskim mjestima).
Flota je po laganom zapadnjaku ugodno odjedrila do Visa i tamo su se zadržali par sati u druženju s istomišljenicima s tog otoka. Vidjelo se kako to izgleda jedriti u orcu, kako izgleda kad je jedrilica nagnuta i ako su neki imali strah takvog položaja broda ovo im je bila idealna prilika da ga ostave iza sebe.

Zato je jedrenje natrag u Hvar bilo puno atraktivnije jer se maestral podignuo do respektabilnih dvadesetak čvorova, a jedrilo se niz vjetar i ispunjavanje adrenalinom je bilo na vrlo visokoj razini. Stvarno izvrsna kombinacija za nekog zaraziti jedrenjem… lagani uvod, razbijanje strahova, dobivanje samopouzdanja i onda adrenalinski juriš! Prosječno vrijeme jedrenja do Visa bilo je tri sata, ali zato je najsporijem u povratku trebalo samo dva sata.

Nedjeljni dio jedrenja bio osmišljen kao dinamičniji način jedrenja na ruti oko Paklenjaka. Sudionici su bili jako zadovoljni iskustvom te su svi pitali kad je iduće jedrenje. Filip nam je potvrdio da će sigurno ova inicijativa biti nastavljena, ali točan datum još nije mogao potvrditi.

Najčitanije