21 C
Kotor

Slušaj online radio

I ovog petka radnici Instituta blokirali granicu sa Hrvatskom na dva sata

Protest-radnika-Instituta-treca-blokada-saobracaja – foto RTHN

Sindikat Instituta Dr Simo Milošević i Unija slobodih sindikata juče su, trećeg petka zaredom, od 18 sati do 20 sati blokirali saobraćaj na graničnim prelazima sa Hrvatskom, Debeli brijeg i Kobila.

Niko nije mogao ući u Crnu Goru iz Hrvatske, niti izaći iz zemlje. Spojeni su bili u dužini od 2 km GP Karasovići i GP Debeli brijeg. Mnogi vozači, dok su čekali da izađu iz Crne Gore, nervozno su svirali negodovali.

Nije lako ni njima, ali ni radnicima Instituta, kaže fizioterapeutkinja Nataša Matković. Proteklih sedam dana došlo je do susreta ministara finansija Crne Gore i Srbije, Aleksandra Damjanovića i Siniše Malog, te iskazana volja da dvije Vlade ne dozvole blokadu računa Instituta i prinudnu naplatu 3,7 miliona eura potraživanja Jugobanke. Sindikalci, ipak, neće do daljnjeg odustati od protesta na graničnim prelazima, kaže Matković.

Protest-radnika-Instituta blokada-saobracaja – foto RTHN

– Nismo primili tri plate, skoro četvrtu, radnici ispunjavaju svoje obaveze, pacijenti to ne osjećaju, ali smo u stresu od onog što će biti. Čekamo i dalje da Vlada potpiše kolektivni ugovor da nam uplati avans od 800 hiljada eura koga ćemo mi sigurno zaraditi i vratiti prije roka, kao i do sada – ističe ona.

Smatra da bi novca bilo dovoljno za sve u Crnoj Gori kada bi se bar malo ravnomjerno raspoređivao, a ne da u državnim instuticijama po nekoliko zaposlenih zauzimaju jedno radno mjesto.

Protest i blokada dva granična prelaza sa EU trajali su do 20 sati.

Najčitanije