20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

I pun mjesec uticao na nivo mora

Jako jugo i kiša proteklih dana u Boki Kotorskoj stvorili su dosta problema. Plima i velika količina padavina uticali su na uspreno odvijanje saobraćaja.

Na Jazu u Budvi more prijeti da poplavi nekoliko domaćinstava uslijed nevremena i jake kiše, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a. Služba zaštite i spašavanja u Budvi je crpila vodu iz nekoliko poplavljenih stambeno-poslovnih objekata i postavljala vreće s pijeskom kako bi zaštitila Stari grad od poplave.

Meteorolozi upozoravaju da je i pun mjesec (12.novembra u 14:34:24 sati) dodatno uticao na plimni val.

U hercegnovskoj gradskoj luci na Škveru nevrijeme nije napravilo štetu na plovilima, ali je po riječima direktora Agencije za gazdovanje lukom Boža Ukropine more srušilo most za napajenje plovila strujom i vodom.

-Tu su najjači udari valova, tako da se to desilo i prošle godine na istom mjestu. Pod vodom je od juče gornji dio lukobrana. Plimni val je zahvatio cijeli Jadran, cikloni su sve jači, ali mi smo dobro prošli u poređenju sa okruženjem, kazao je Ukropina.

Inače na mareografskim stanicama u Splitu i Pločama u srijedu je izmjerena ekstremna razina mora, saopšteno je iz Hrvatskoga hidrografskog instituta. Mareografska stanica u Splitu izmjerila je u 4,02 sata razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, to jest 91.1 centimetar iznad srednje razine mora.

– To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ta stanica počela s kontinuiranim mjerenjima. Mareografska stanica Ploče je u 3,29 sati izmjerila razinu mora od 2.128 metara iznad mareografske nule, to jest 88.7 centimetara iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine, od kada je ta stanica započela s kontinuiranim mjerenjima, saopštili su iz Hrvatskoga hidrografskog instituta.

Meteoroloz upozoravaju na nove nevolje koje prijete već od petka, najprije zbog ponovnog jačanja juga, zatim i zbog sve češće kiše, za vikend i početkom nove sedmice i obilnije.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije