13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

IBM: Uspješno realizovana akcija čišćenja podmorja “Čistije more za čistiji život” izvađeno…

Ove godine Institut za biologiju mora (IBM), Univerzitet Crne Gore u saradnji sa prijateljima Instituta, obilježio je Dan planete Zemlje akcijom čišćenja podmorja, u dijelu kotorskog zaliva na lokaciji Prčanj ispred Bogorodičinog Hrama.

U akciji su učestvovali ronioci i osoblje Instituta za biologiju mora, ronioci i osoblje iz Vatrogasna jedinica Kotor, Portonovi marina , uzgajališta “Luka’s oysters farm” (Milosevic Luka) i lokalni ronioci, osoblje i logistika uzgajališta Montefish i DOO Komunalno Kotor.

Ukupno je učestvovala 21 osoba od toga 13 ronilaca. Izvađeno je preko 3 kubika čvrstog otpada ukupne težine 1.320 kilograma, pretežno stakla i dvadesetak automobilskih guma.

Najveći dio otpada sakupljen je uz obalu do pet metara dubine. Prema stepenu obraštaja koji je zatečen na predmetima možemo zaključiti da većina otpada se tu nalazi duži vremenski period, ali određeni procenat otpada je skorijeg datuma.

Čišćenje podmorja – foto IBM

Priobalno područje je pod najvećim pritiskom i stepenom ugroženosti, s obzirom da se i dalje odlaže otpad sa obale u more a pri tome ne razmišljajući o posljedicama takvih postupaka. Lokalitet na kojem je sprovedena današnja akcija čišćenja samo je jedan od mnogih u Bokokotorskom zalivu, zbog čega ćemo nastojati da i ubuduće organizujemo ovakve i slične akcije.

Čišćenje podmorja – foto IBM

Još jednom želimo da izrazimo posebnu zahvalnost prijateljima koji su dobrovoljno učestvovali u današnjoj akciji, poručuju iz IBM Kotor

Najčitanije