20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Identifikovano pet osoba koje su napale albanske državljane

Kotor panorama -Photo: Zoran Nikolić
Policija

Istražitelji utvrdili da je motiv incidenta u Zelenici svađa u saobraćaju



Policija je identifikovala pet osoba koje su učestvovale u incidentu 6. januara u Zelenici, kada su napadnuti državljani Albanije.

Iz Uprave policije Pobjedi je potvrđeno da nema indicija da je motiv sukoba nacionalna netrpeljivost, već se radi o svađi u saobraćaju. Prema saznanjima napadači su bili u lovačkim jaknama, a ne u vojnim uniformama kako je prvobitno Demokratska unija Albanaca (DUA) prenijela riječi povrijeđenih u tom incidentu.

Potvrđeno nam je da su se napadači vraćali iz lova, a bili su i pod dejstvom alkohola kada je došlo do sukoba sa albanskim državljanima. Iz policije su saopštili da je povod incidenta bio događaj u saobraćaju.

– Napominjemo, napadnuta lica su se u kritičnom periodu nalazila u vozilu koje nije imalo registarske oznake Republike Albanije i prema, do sada, prikupljenim obavještenjima, odnosno, prema, za sada, raspoloživim informacijama, povod incidenta je bio situacioni događaj u saobraćaju – istakli su iz policije.

Ipak, jedan od napadnutih državljana Albanije u izjavi za tamošnji ABC je rekao da je napad možda isprovociralo to što su na retrovizoru imali albansku zastavu.

– Počeli su da nas udaraju i maltretiraju bez ikakvog razloga. Mi ni na jedan način nikoga nijesmo provocirali. Auto je imalo njemačke tablice, a ne albanske, ali na retrovizoru držim malu albansku zastavu, ne znam da li je to razlog – kazao je on.

Na osnovu svih prikupljenih dokaza istražitelji su utvrdili da incident nema bilo kakvu pozadinu koja bi bila inspirisana nacionalnom ili drugom netrpeljivošću.

Iz policije je saopšteno da su izuzeti video-snimci sa nadzornih kamera objekata u blizini, te da su operativnim radom na terenu trojicu Novljana identifikovali kao napadače. U međuvremenu, kako nam je nezvanično potvrđeno, identifikovane su još dvije osobe, ali niko za sada nije uhapšen niti su podnijete krivične prijave.

– Intenzivno se radi na prikupljanju svih dokaza, na osnovu kojih će se tužilac izjasniti – kazali su nam iz policije.

Hercegnovskoj policiji je u subotu u poslije podnevnim časovima dežurnoj službi telefonom prijavljeno da je, na magistralnom putu u mjestu Zelenika, došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane više nepoznatih lica.

– Pripadnici policije su upućeni na lice mjesta gdje su zatekli tri lica, svi albanski državljani, koji su imali vidne povrede, a koji su zatim upućeni na ukazivanje ljekarske pomoći – naveli su iz policije.

Sa događajem je upoznat nadležni tužilac koji će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji nakon preduzimanja dalje naloženih mjera i radnji u odnosu na ova lica, ali i identifikacije eventualnih ostalih počinilaca, a o čemu će, kako ističu u policiji, javnost biti blagovremeno obaviještena.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije