12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora nije odustala od potrage za gasom u podmorju

istraživanje nafte

Crna Gora ima potencijala za razvijanje novih projekata u oblasti gasa, pa je u planu da do kraja godine bude raspisan javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. Na tom pozivu, kako je kazao, aktivno rade sa kolegama iz Uprave za ugljovodonike.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li ikad vidjeti benefite od istraživanja i eksploatacije nafte, tj. hoćemo li ikad imati značajniji prihod od nafte ili je to završena priča, Mujović je u intervjuu za Dan podsjetio da su koncesionari Eni i Novatek tokom šest godina istraživanja, uključujući i bušenje prve istražne bušotine, na ovaj projekat potrošili skoro 153 mil EUR dok je kompanija Energean, koja je vršila istraživanje na dva manja bloka (338km2), potrošila oko 7,5 mil EUR.

– Crna Gora nije imala nijednog eura troška tokom ovih istraživanja, dok je u istom periodu prihodovala od naknade za površinu i po tom osnovu se u periodu 2016 – 2022. godina u državni budžet slilo skoro 2,9 mil EUR (2.840.644 eura) – naveo je.

Ipak, kako je kazao, glavni benefit od istraživanja crnogorskog podmorja je značajno znanje o geološkoj potencijalnosti na istraživanim blokovima, koje se mjeri terabajtima podataka u crnogorskom vlasništvu i koja će u budućnosti biti okosnica daljih istraživanja.

– Imajući u vidu da zemlje u okruženju (Hrvatska, Italija, Albanija) imaju više od 1.000 bušotina na svojoj teritoriji i decenijama eksploatišu naftu i gas, vjerujemo da i Crna Gora ima potencijala u ovoj oblasti. Ako uzmemo u obzir evropski trend zelene tranzicije, smatramo da imamo potencijala za razvijanje novih projekata u oblasti istraživanja gasa. U tom smislu, tokom ove godine planirano je i raspisivanje javnog poziva za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje, na kome aktivno radimo sa kolegama iz Uprave za ugljovodonike. Realizacijom ovog ugovora o koncesiji Crna Gora će dobiti nove geofizičke podatke za dio podmorja koji do sada nije “pokriven” ugovorima o koncesiji za proizvodnju, a koji je i dalje neistražen, što bi, u konačnom, moglo biti finalizovano pronalaženjem komercijalnih rezervi gasa. Naš optimizam po ovom pitanju, osim pozitivna iskustva iz okruženja, potkrepljuju i povoljni podaci istraživanja kompanije Energean – istakao je Mujović.

Najčitanije