16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Il volto dell’altro” u Kotoru

“Il volto dell’altro” (“Lice drugoga”) naziv je izložbe autora umjetnika Uga Gilette i kustosa Marca Puntina, otvorena je sinoć u Crkvi Svetog Pavla, u organizaciji Zajednice Italijana Crne Gore.

,,Već petu godinu zaredom Zajednica Italijana organizuje prezentaciju djela poznatih savremenih umjetnika. Prva izložba Janisa Kunelisa bila je 2014. godine. Uslijedile su izložbe Mikelangela Pistoleta, Flavia Pavelia, Gracia Cuco, a ovoga puta predstavljamo djela Gilette-jednog od najpoznatijih savremenih, italijanskih umjetnika. On se bavi obezličenim ljudskim licem. Ono ne predstavlja jedan portret ili pojedinačnu osobu, već ogoljenim licem predstavlja današnju stvarnost, obezličenje, globalizaciju, gdje individualnost polako nestaje”, kazao je predsjednik Zajednice Italijana u Crnoj Gori Aleksandar Dender.

“Protagonisti ove izožbe su platna velikog formata, lica akvareli, koja kako tvrdi umjetnik nisu ni maska ni portret, već simbol i prikaz. To su same i izolovane glave i lica, u praznom metaforički neodređenom prostoru koji nije kontekstualizovan. Bezlični su i otuđujući, opipljivi i nijemi” – kazao je kustos Marco Puntin.

Uga Giletta je tokom godina stvorio niz radova njemu posebno dragom tehnikom akvarel, u kojima je fascinacija ženskim tijelom bila izražena bez intelektualnih filtera i bez opravdanja ili ekstrema bilo koje vrste. Ono što je Giletta slikao bilo je primitivno i razvijeno tijelo, kojem nije trebala “glava” već se kretao vlinom vlastitog jezika. Sjene crne i sive boje naglašavale su brazde i položaje bez samozadovoljstva ali sa apsolutnim poštovanjem žene…

 

Najčitanije