32.4 C
Kotor

Slušaj online radio

ILCA7 Europa Cup 2022 – Goluboviću i Markoviću bronza

Markovic ILCA7 postolje europa_cup-cup– foto D.Miljanić

Nakon odjedrene dvije regate flote ILCA7 i po jedne u klasama ILCA6 i ILCA4, u Tivtu je večeras dodijelom nagrada za najbolje jedriličare zvanično zatvoreno treće međunarodno jedriličarsko takmičenje u Crnoj Gori, EuropaCup, u organizaciji JK Delfin i EurILCA, evropske federacije za olimpijsku klasu ILCA.

U akvatorijumu Tivatskog zaliva, četiri dana se nadmetalo 60 takmičara iz šest zemalja Evrope, u tri klase – ILCA 7, ILCA 6 i ILCA 4.

ILCA4 djevojke postolje europa_cup– foto D.Miljanić

Jedriličari Crne Gore su uspjeli da izbore dva mjesta na postolju. Ilja Marković je osvojio treće mjesto u klasi ILCA7 a Nikola Golubović treće u klasi ILCA6. MIlivoj Dukić, sa istim brojem bodova kao Marković, je na četvrtom mjestu. Oskar Madonich, jedriličar iz Ukrajine odnio je pobjedu u klasi ILCA7 generalno, te i trofej za najboljeg do 21 godine. Drugi na postolju je predstavnik Grčke, Dimitris Papadimirtiou. Antun Tomašević iz Hrvatske je nabolji u konkurenciji ILCA7 do 19 godina.

Uz našeg Golubovića na trećem mjestu, na postolju klase ILCA6 u konkurenciji muškaraca prvi je Tedi Leornadelli iz Hrvatske, drugi je Ukrajinac Semen Khashchyna. Leornadelli je ujedno i najbolji u konkurenciji do 17 i do 19 godina.

Golubovic ILCA6 muskarci postolje europa_cup- foto D.Miljanić

Sofiia Naumenko, Ukrajina, pobjednica je u klasi ILCA6 u konkurenciji djevojaka. Druga je Petra Mastelić, najbolja i u konkurenciji do 21 godine, i treća je Dorotea Spišić, obije iz Hrvatske. Dorotea je i pobjednica u konkurenciji do 19 godina.

Nadja Mihajlov iz Srbije je pobjednica u klasi ILCA4 u konkurenciji djevojaka. Nika Fornazar je druga I prva u konkurenciji do 16 godina, i Lea Rakovac je treća, obije iz Hrvatske. Jedriličari iz Ukrajine dominirali su u muškoj konkurenciji u klasi ILCA4, Bohdan Rukhlin je prvi, Ivan Antipin drugi i treći je Semen Sokol.

ILCA4 muskarci postolje europa_cup – foto D.Miljanić

Nagrade najboljim jedriličarima su dodijelili Predrag Vukčević, predsjednik CJS, Frano Tripović, predsjednik JK Delfin, Richard Godbois, partner Crnogorskog jedriličarskog tima i Zlatko Jakelić, podpredsjenik EurILCA.

Crnu Goru je predstavljalo ukupno 14 jedriličara i jedriličarki iz klubova JK Delfin, JK Lahor i JK Jugole Grakalić, i to devet u klasi ILCA4, tojica u ILCA6 i dvojica u ILCA7. Takmičenje je organizovano uz institucionalnu podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta, Ministarstva sporta i mladih Crne Gore i Crnogorskog jedriličarskog saveza. Opština Tivat je glavni partner JK Delfina u organizaciji takmičenja, te i u razvoju jedrenja u našoj zemlji. Najvažniji nosioci cijelokupnog sporta, pored upornog rada jedriličara, trenera i sudija, jesu volonteri koji su značajni članovi velike jedriličarkse zajednice iz svih klubova koji na valu entuzijazma iznose sve zadatke u organizaciji, kako na moru tako i na obali.

ILCA6 djevojke postolje europa_cup-Foto D.Miljanić

U skladu sa politikom o održivosti i organizacije “čistih regata”, JK Delfin je u saradnji sa Kreativnim centrom Tivat, JKP Komunalno Tivat i kompanijom Coca Cola HBC Crna Gora organizovao sakupljanje plastičnih boca za reciklažu i učešće u akciji “Čep za hendikep”, te kroz razne aktivnosti nastavio kontinuirane aktivnosti na razvoju svijesti i navika u očuvanju životnog okruženja. Logističku podršku su obezbijedili kompanija Una Montenegro, Porto Montnegro Yacht Club, Turistička organizacija Tivat, Centar za kulturu Tivat, JP Vodovod i kanalizacija Tivat i Centar za bezbjednost Tivat.

Najčitanije