14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Ilić: Hrapović ignorisao rezultate menadžmenta Opšte bolnice Kotor

ivan ilić

Ministar zdravlja Kenan Hrapović posjetio je prvi put Opštu bolnicu Kotor, minut do dvanaest, na kraju svog četvorogodišnjeg mandata, iako su se u toj bolnici, ističu u SDP Kotor, u tom periodu dešavale brojne aktivnosti dužne pažnje.

“Tako na primjer desila se generalna adaptacija bolničkih kapaciteta, nabavka nove opreme, kadrovsko pojačanje, realizovana prva javno-privatna saradnja u zdravstvenom sistemu liječenja stranih pacijenata, odobren do sada najveći IPA projekat u javnom zdravstvenom sistemu Crne Gore vrijedan 350.000 eura, inovativne operacije iz laparoskopske hirurgije po prvi put urađene u našoj zemlji itd. Sve to nije bilo dovoljno aktuelnom ministru zdravlja, da posjeti bolnicu, već naprotiv, u širokom luku je zaobilazio”, navodi se u saopštenju dr Ivana Ilića, predsjednika OO SDP Kotor i nosioca liste “SDP – JAK KOTOR”.

Nikada javno, kako dodaju, nije se izjašnjavao o radu tadašnjeg menadžmenta, koji je od struke kao i njegovih najbližih saradnika, ocijenjen kao vrlo uspješan. U prilog tome, govori i činjenica, da su međunarodni eksperti prvo dolazili u OB Kotor.

“Ministar je kontinuirano ignorisao menadžment bolnice, jer se očigledno vodio principima partijske (ne)podobnosti, a ne struke. Podatak da je od budžeta za kapitalnu opremu u vrijednosti od oko 11,5 miliona eura, Reginalnoj opštoj bolnici Kotor opredijeljeno oko 90.000 eura (0.8% gore pomenutog budžeta) dovoljan je dokaz za potvrdu ovog stava. Sve što je u protekle četiri godine realizovano u bolnici, obezbijeđeno je uglavnom iz sopstvenih sredstava bolnice i donacija umješnošću menadžmenta i trudu zaposlenih”, ističe Ilić.

Kako naglašavaju, značajan napredak u uslovima rada i liječenja u OB Kotor, evidentan je u svakom segmentu, pa se nadaju da će to birači znati da cijene na predstojećim izborima.

Hitan prijem

“Sada uoči izbora pominje se izgradnja nove regionalne bolnice kao ekskluziva, iako je doskorašnji menadžment godinama afirmisao ovu ideju kao vrlo bitnu, pa gotovo i sudbonosnu za opstanak i razvoj bolničkog sistema za Boku i Budvu. To dobro zna ministar, jer je o tome informisan na sastancima u ministarstvu i pismeno je obaviješten prije dvije godine.
Tada je iz njegovog kabineta saopšteno, da se ne objavljuje tekst o potrebi izgradnje nove bolnice, dok je dio tog teksta pod nazivom ‘Zašto je Boki i Budvi potrebna nova bolnica’ nedavno objavljen u medijima. Jedino što o toj temi je stiglo iz Ministarstva zdravlja, je pismo ministra iz prošle godine, u kojem obavještava menadžment OB Kotor da će projekat izgradnje nove regionalne bolnice ući u kapitalni budžet za 2020. god, što se naravno nije desilo. Stoga, ova prva posjeta ministra, a nadamo se i njegova posljednja u ovoj funkciji, je bila samo sa ciljem njegove jeftine lične i partijske promocije, sa efektom koji ne zaslužuje ozbiljan komentar”, navodi se u saopštenju Ilića.

Najčitanije