17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Ima jedan grad na moru“

Duvački i mažoret ansambli iz regiona i Evrope, sa preko 350 članova, prodefilovali su u subotu od zgrade „Novljanke“ do centra Herceg Novog, gdje su se na Trgu Nikole Đurkovića predstavili Novljanima i gostima 50. Praznika mimoze.

Prvi međunarodni susret duvačkih i mažoret ansambala „Ima jedan grad na moru“ otvorio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, nakon čega su svi članovi svi ansambala sinhronizovano odsvirali „Kroz Splitske kale“.

„Herceg Novi ima bogatstvo kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći gradovi od našeg: dva orkestra sa impresivnom tradicijom – Gradsku muziku koja traje već preko 130 godina i Mjesnu muziku Đenović koja ove godine slavi pun vijek postojanja i neprekidnog rada. Zato ne čudi što je upravo u Herceg Novom rođena i ostvarena ideja o organizaciji ovog Susreta“, kazao je Katić prilikom otvaranja manifestacije. Naglasio je i da se nada da će Međunarodna smotra duvačkih i mažoret ansambala postati tradicionalni događaj u našem gradu.

Susret duvackih i mazoret ansambala_koncert na Trgu

Mažoretke i muzičari izveli su sinoć svoje plesne i muzičke tačke, a koncert na trgu završen je zajedničkim izvođenjem polke „Veče na Robleku“.

Na prvom Međunarodnom susretu duvačkih i mažoret ansambala učestvovali su: Tomislavgradske mažoretkinje (BiH), Gradska muzika Budva (CG), Gradska muzika Metković (HRV), Modni klub “Modest” (CG), Glazbeno prosvjetno društvo Tivat (CG), Mestna godba Novo mesto (SLO), Stolačke mažoretkinje i Gradski orkestar Stolac (BiH), Gradska muzika i KUD Incel (NJEM), kao i domaćin Gradska muzika i mažoretke Herceg Novi, te Mjesna muzika Đenović, koja je samo dan prije obilježila veliki jubilej – 100 godina postojanja i neprekidnog rada.

Susret duvackih i mazoret ansambala_koncert na Trgu

Škverom defilovale muzike Novog Mesta i Herceg Novog

Program je nastavljen jutros na Škveru, gdje su defilovali Gradska muzika Herceg Novi i Mestna godba Novo Mesto uigrano, zajedno zasvirali, a na čelu kolone su bile hercegnovske mažoretke.

„Utisci su vrlo prijatni, mi smo sretni jer smo opet kod vas, poslije dvije i po godine“, rekao je Italo Morozini, potpredsjednik Mestne godbe Novo Mesto. Sa njim je stiglo oko 40 muzičara iz ovog slovenačkog grada, koji dijele iste utiske. Morozini ističe da će nastaviti tijesnu saradnju sa hercegnovskom Muzikom, i da očekuje slične susrete svake godine.

U Gradskoj muzici Herceg Novi, koja je organizator ovog Susreta, veoma su zadovoljni atmosferom na sinoćnjem koncertu i jutros tokom defilea na Škveru.

„Ovo je jedna predivna prilika, jer mimo toga što muzikom donosimo osmjehe i radost, ovakve manifestacije vezuju orkestre i stvaraju prilike za nove kontakte, nove programe i planove“, ističe kapelnica Gradske muzike Valentina Kulinović.

Ona dodaje da su već nakon sinoćnjeg koncerta dobili poziv da budu u septembru gosti na susretu orkestara Dubrovačko-neretvanske županije.

Manifestacija je završena u nedjelju koncertom u Dvorani Park. Predstavili su se gosti iz Novog Mesta, duvački orkestar Srednje muzičke škole iz Tivta i Gradska muzika Herceg Novi. Finale koncertaobilježile su tri kompozicije koje su zajedno odsvirali, a poslednja je bila ona po kojoj koncert i cijeli susret nose ime „Ima jedan grad na moru“.

Najčitanije