3 C
Kotor

Slušaj online radio

In memoriam – Dragiša Koprivica

Dragiša Koprivica

Jedan od doajena jugoslovenskog i crnogorskog ronilaštva, zastavnik prve klase u penziji Dragiša Koprovica, preminuo je u Tivtu u 73.godini života.

Koprivica je rođen 1945. u Banjanima kod Nikšića, Mornaričko-tehničku školu bivše Jugoslovenske Ratne Mornarice završio je u Puli, nakon čega je kao podoficir, službovao na mjestu operatera sonara na podmornicama JRM.

Bio je član prve, tzv. probne posade nove jugoslovenske podmornice P-821 „Heroj“ kada je ona sagrađena u Splitu 1968.

Zvanje višeg instruktora lakog, klasičnog, dubinskog i saturacionog ronjenja stakao je na specijalističkom školovanju u bivšem SSSR-u. Koprivica je bio jedan od šest Jugoslovena koji su poslati na dvogodišnju obuku u renomiranu Ronilačku školu bivše RM SSSR-a. Obuku i veoma napornu praktičnu nastavu Koprivica je završio u Bakuu i Sevastopolju gdje je stekao najveće zvanje – instruktora dubinskog i saturacionog ronjenja. Kao instrruktor, nastavio je vojnu karijeru u Odredu za spašavanje JRM gdje je pored ostaloga, službovao i na specijalnom brodu za spašavanje podmornica i podršku ronjenjima PS-12 »Spasilac«.

U tom periodu Dragiša Koprivica učestvuje u brojnim akcijama spašavanja ljudi i brodova, traženju potonulih djelova brodske opreme i svrdala naftnih bušotina. Kraće vrijeme početkom osamdesetih, bio je i instruktor libijskih dubinskih ronilaca na ronilačkom brodu »Al Munjed« Ratne Mornarice Libije. Preživio je najtežu nesreću u ronilaštvu u JRM koja se desila 1985., prilikom akcije vađenja potonulog italijanskog hemijskog tankera »Brigitta Montanari« što je sa teretom od 1.300 tona otrovne supstance vinilhloridmonomer, potonuo na dubinu od 82 metra u blizini nacionalnog parka Kornati. Koprivica je preživio tzv. katapultiranje ronilačkog zvona sa dubine od 80 metara na površinu, a tom prilikom stradala su dvojica njegovih kolega- dubinskih ronilaca JRM.

Koprivice je potom radio u Institutu za pomorsku medicinu u Splitu, gdje je bio bliski saradnik »oca« jugoslovenske hiperbarične medicine čuvenog prof.dr Stracimira Gošovića. U penziju je otišao u činu zastavnika prve klase i sa ukupno 6.235 sati vojnog ronjenja, ali je ronilačku karijeru nastavio i u civilstvu gdje je dostigao najveće civilno zvanje instruktora CMAS sa tri zvjezdice.

Iškolovao je oko 1.500 ronilaca svih kategorija, a pod vodom je proveo ukupno oko 8.000 sati. Obavljao je razne funkcije u Ronilačkom savezu Hrvatske, Ronilačkom savezu Jugoslavije i kasnije Ronilačkom savezu Crne Gore, a autor je više priručnika i knjiga iz oblasti ronilaštva i ronilačke pedagogije. U Tivtu gdje je živio u posljednjih 25 godina, 1993. osnovao je Ronilački klub »Neptun-Mimoza«.

Dragiša Koprivica biće sahranjen u četvrtak 20.decembra na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.

Izvor:S.L

Najčitanije