16 C
Kotor

Slušaj online radio

Invazivna vrsta otrovne ribe lav snimljena u uvali Žanjice (FOTO)

Poznata kao riba lav, lionfish, vatrenjača, ili riba paun, (Pterois miles), invazivna indo-pacifička vrsta koja je u Sredozemno more dospjela iz Crvenog mora, poznata po štetnosti za lokalne ekosisteme, snimljena je juče u uvali Žanjice nadomak ulaza u Boku Kotorsku.

Kako nam je kazao instruktor ronjenja, Danijel Đorđević iz  ronilačkog kluba Adriatic Blue Herceg Novi, koji je snimio ribu, ova vrsta je ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama te brzog širenja na području Sredozemlja.

“Ribu sam snimio juče u uvali Žanjic na olupini broda PBR 512 na dubini 20 metara” – kazao nam je Đorđević.

Riba lav – foto Danijel Đorđević

Ova vrsta je po prvi puta zabilježena u Jadranskom moru 2019. godine, nedostatak prirodnih neprijatelja, mogućnost cjelogodišnje reprodukcije, brza i efikasna kolonizacija novih područja te visoka stopa predacije nad autohtonim vrstama ovu stranu vrstu postavljaju visoko na ljestvici invazivnosti i štetnosti po ekosistem.

Pterois miles ima velike, ali i otrovne bodlje, otrov joj se nalazi u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan, no tek u rijetkim situacijama može izazvati ozbiljnije posljedice.

Riba lav – foto Danijel Đorđević

Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebice u slučaju ulova tokom ribolova. Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom (najbolje utapljajući ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodi temperature 40-45°C u trajanju 30-90 min uz pažnju da ne dođe do opeklina).

U slučaju vatrenjače, hobotnica i neke vrste kirnji predstavljaju za sada jedine poznate predatore u Sredozemnom moru te očuvanje njihovih populacija može doprinijeti kontroli njene populacije.

Najčitanije