24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

In Memoriam – Prof. dr Gracijela Čulić

Prof. dr Gracijela Čulić – foto Boka News

U Kotoru je danas preminula prof. dr u penziji Gracijela Čulić, jedan od osnivača katedre za italijanski jezik Univerziteta Crne Gore. Prof. Čulić je svjedok i akter kulturnog i intelektualnog života našeg Grada, autorica brojnih naučnih radova i monografija.

Prof. dr Čulić je rođena u Kotoru, gdje je završila osnovnu školu, a zatim i Gimnaziju.

Diplomirala je 1960. godine francuski jezik i književnost i italijanski jezik, a njeno interesovanje za lingvistička istraživanja još tokom studija finalizirano je diplomskim radom pod naslovom: “Romanski elementi u govoru Kotora i Dobrote u arhivskim dokumentima i literaturi”.

Nakon diplomiranja jednu godinu je provela na studijskom boravku u Nancy-ju, kao stipendista Vlade Francuske, gdje stiče prestižnu diplomu Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrazovanja Francuske.

Svoje prvo zaposlenje prof. dr Gracijela Čulić imala je u Gimnaziji Kotor, gdje je predavala francuski, italijanski i latinski jezik.

Na Interuniverzitetskom centru za postdiplomske studije u Dubrovniku magistrirala je 1982. godine na temu: “Antroponimija i toponimlija u objavljenim arhivskim dokumentima Boke Kotorske i Crnogorskog primorja”.

Radila je na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, a pored angažmana u nastavi predano je radila kao lektorka i tehnička urednica Zbornika ove visokoškolske ustanove.

Radeći zatim u Pomorskoj biblioteci pokrenula je bibliografski rad čiji je rezultat kvalitetna izdavačka produkcija Fakulteta za pomorstvo.

Doktorsku disertaciju pod naslovom “Antroponimija Boke Kotorske” uspješno je odbranila na Univerzitetu u Beogradu pod mentorstvom prof. dr  Radojice Jovićevića.

Napisala je knjigu “Ime-znak života”.

Radeći na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru i Filološkom fakultetu u Nikšiću, utemeljuje italijanistiku i postaje jedan od osnivača katedre za italijanski jezik Univerziteta Crne Gore.

Prof. dr Čulić je imala značajnu ulogu u nastanku Festivala pozorišta za djecu u Kotoru, a petnaestak godina je bila aktivna u Uređivačkom odboru Pomorskog muzeja u Kotoru.

Rješenjem Vlade Republike Crne Gore, oktobra 2003. godine, imenovana je za članicu Upravnog odbora Narodnog muzeja Crne Gore.

Prof. dr Gracijela Čulić je dobitnica najvišeg opštinskog priznanja Kotora “Nagrade 21. novembar”, kao i brojnih priznanja i nagrada za svoj profesionalni i društveni angažman. bila je jedan od osnivača Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

Penzionerske dane prof. dr Gracijela Čulić provodila je u rodnom Kotoru, aktivno učestvujući u društvenom i kulturnom životu grada.

Saučešće povodom smrti prof. dr Gracijele Čulić se prima u gradskoj kapeli u Škaljarima, u subotu 11. maja od 10 do 15 sati, kada će se na gradskom groblju obaviti i sahrana.

Najčitanije