24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani Prčanja i Stoliva složni da ne dozvole investitorima dalje širenje na prostoru javne plaže-kupališta

Jednoglasnom odlukom na sastanku Odbora Mjesne zajednice, mještani Prčanja su uz podršku mještana Stoliva potvrdili svoj stav da vlasniku hotela “Hayat” na Markovom rtu ne dozvole dalje širenje na prostoru javne plaže-kupališta u tom pojasu.

Sastanak je održan nakon predloga koji je Željko Mišković, vlasnik hotela, uputio Milani Andrić, predsjednici Mjesne zajednice Prčanj.  Ona je o tome obavijestila Odbor MZ, te je potom održan sastanak kome su u “Domu slobode” prisustvovali svi zainteresovani građani/ke.

-Vlasnik hotela „Hayat“ se ponudio  da uredi plažu ispod kuće Augusta Pilastra  za potrebe mještana, da je naspe pijeskom, i ako treba, da postavi ležaljke, što sam ja odbila, ali sam o tome htjela da obavjestim i pitam i vas, kazala je Andrić.

Prisutni su izrazili odlučnost u zahtjevu da plaža 18C Markov rt  ostane porodično kupalište, kao što je i decenijama prije toga bilo, a koju je pomenuti vlasnik, uz odobrenje Morskog dobra, preimenovao u “hotelsko”. Novi Savjet Mjesne zajednice Prčanj je još prošle godine nadležnima poslao zahtjev i dokumentaciju  sa peticijom koju je potpisalo oko 600 građana da se sadašnja “hotelska plaža” vrati u status “javne porodičnog kupališta”. Više puta su se obraćali Morskom dobru, ali odgovor nisu dobili.

Sa sastanka u Domu kulture Prčanj

-Sad hoće da nam „zamažu oči“ ponudom da urede i ovu susjednu plažu (ispod kuće Augusta Pilastra), ali mi im to nećemo dozvoliti. Sumnjamo da imaju pretenzije da prisvoje i susjedne plaže, čulo se među mještanima. Kažu da su radnici Komunalnog prije nekoliko dana uređivali priobalni pojas i kosili travu, ali da nisu mogli da pristupe ovom dijelu plaže, jer su iznad nje bili parkirani automobili zaposlenih u „Hayatu“.

Pored ovoga, građani su izrazili nezadovoljstvo izgledom centra mjesta, naročito u dijelu bivše Gradske kafane, koja je sada pravo ruglo- zapuštena je i ne radi cijele zime i proljeća, ispred ulaza su nabacani prozirni plastični čamci puni smeća i ustajale vode, što urušava status Prčanja kao turističkog mjesta sa bogatim kulturnim naslijeđem.

Prčanj

Mještani su zabrinutiiI za javni prevoz, s obzirom na velike gužve koje su iz dana u dan sve nepodnošljivije, te pozivaju nadležne da uvedu lokalni brodski prevoz solarnim brodicama, koje su ranijih godina u nekoliko navrata uvođene u saobraćaj.

/M.D.P./

Najčitanije