15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Incident sa jahtom koja je izgorela i potonula u Tivtu otkrio mnogo veće nezakonitosti

 

Solila – marina

Iz olupine 12 metarskog katamarana „Yulia“ koji je u nedjelju ujutro potonuo uz obalu marine u blizini plaže „Movida Beach“ na lokalitetu Stara Račica u Krtolima kod Tivta, u more je po svoj prilici, isteklo oko 1.000 litara nafte. Potvrdio nam je to inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar koji se i danas bio na licu mjesta prateći operaciju uklanjanja ostataka uništenog broda i saniranja ekološke štete.

„Nemamo preciznu orijentaciju, ali sudeći prema činjenici da je upotrebljeno 145 litara specijalnog disperzanta za razbijanje mrlja koji naftu uklanja u omjeru 1:10, izvjesno je da je u more isteklo svo gorivo koje se nalazilo u tankovima jahte. Mrlja se međutum, nije proširila na okolni akvatorijum jer je olupina okružena plutrajućom branom, a specijalizovana firma „Hemosan“ iz Bara je skimerima i upijačima pokupila naftu i zauljene tečnosti“- kazao nam je Lompar oko 14.30 sati dodajući da operacija čišćenja mora i dalje traje.

Na licu mjesta bio i direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore Safet Kočan sa saradnicima koji je poručio da će se ekološka šteta mora maksimalno sanirati, a odgovorni za nju kazniti.

Lompar je dodao da se očekuje dolazak još jedne dizalice kojom će se ostavi uzgorele jahte dići iz mora na obalu, jer jedan dizalica juče ujutro to sama nije mogla izvršiti. Na Staroj Račici je i predstavnik osiguravajuće kompanije koja je osigurala „Yuliu“, a Lompar je kazao da će svi troškovi čišćenja mora i uklanjanja olupine, pasti na teret vlasnika broda.

Na pitanje ima li „sezonsko pristanište–privezište“ kako 150 metara dugu obalu na lokalitetu Stara Račica zvanično naziva „Morsko dobro“, važeći ugovor o zakupu i korišćenju te lokacije, Lompar je odgovorio da to trenutno ne zna i da u inspekciji i Upravi pomorske sigurnosti očekuju da im se taj ugovor, ukoliko postoji, da na uvid.

„Ukoliko ugovora ne bude, inspekcija će momentalno izdati riješenje o zabrani obavljanja djelatnosti na ovoj lokaciji, a vlasniku firmi „Yacht Voyage“ koja ovdje drži brodove i kome pripada i izgorela jahta, slijedi novčana kazna“- kazao je Lompar dodajući da vlasniku potonulog broda svakako slijedi kazna zbog zagađivanja mora.

Sergej Voronkov

Inače, iz Morskog dobra nezvanično nam je potvrđeno da nemaju nikakav ugovor sa kompanijom „Yacht Voyage“ o zakupu pristabništa-privezišta na lokaciji Stara Račica. Zemljište na ovoj lokaciji vlasništvo je podgoričkog biznismena Jovana Popovića koji ga je u zakup dao drugoj tivatskoj kompaniji – „Movida“ d.o.o, a koja na istočnom dijelu ovog kompleksa gazduje plažom, restoranom i noćnim klubom „Movida Beach“. „Movida“ i „“Yacht Voyage“ imaju istog vlasnika, ruskog državljanina Sergeje Voronkova.

„Movida“ za objekte kojima gazduje ima važeće ugovore o zakupu sa Morskim dobrom, dok dio obale koji se odnosi na privezište-pristanište koje koristi „Yacht Voyage“ nije „pokriven“ tim ugovorom.

 „Yacht Voyage“ koja ima čitavu flotu katamarana za iznamljivanje pod stranom zastavom, ovdje već duže od godinu dana drži svoja plovila koja čarteruje uglavnom strancima, a lokalitet Stara Račica ova firma u svom propagadnim materijalu oglašava kao „marinu Solila“ po imenu obližnjeg zaštićenog rezervata prirode, iako ovaj lokalitet nije registrivan kao marina niti ispunjava tehničke uslove za to.

Yacht Voyage

Izvršni direktor „Movide“ d.o.o. Tivćanin B.B. danas je negodovao zbog teksta koji su „Vijesti“  objavile o incidentu sa jahtom „Yulia“ i prijeteći novinaru, naložio mu da napusti kompleks. Ovo je privatno vlasništvo, a ne nikakvo morsko dobro i ovdje niste dobrodošli“- poručio je B.B. novinaru.

Izvor:S. L.

Najčitanije