20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Incident na trajektu Pomorskog saobraćaja – 400 litara dizela prosulo se po brodu i najvećim dijelom završilo u moru

GRBALJ sa ostecenim sleperom na palubi

Na trajektu „Grbalj“ kompanije Pomorski  saobraćaj iz Herceg Novog, danas oko 14.30 sati došlo je do većeg ekološkog incidenta kada se na palubu broda izlilo oko 400 litara dizel goriva iz oštećenog rezervoara jednog od šlepera koji je ukrcan na trajekt.

Prema nezvanilnim informacijama, veći dio izlivenog goriva završio je u moru, ali to nije izazvalo reakciju Inspekcije sigurnosti plovidbe  Ministarstva saobraćaja i pomorstva iz Kotora, u čijoj je nadležnosti spriječavanje i kažnjavanje zagađenja mora s aplovnih objekata.

Danas, nismo mogli uspostaviti kontakt sa glavnim inspektorom Željkom Lomparom koji nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruke, a iz menadžmenta kompanije Pomorski  saobraćaj kojem smo mejlom poslali pitanja, kazali su da je izvršni direktor kompanije Dejan Ban odsutan i da će nastojati da ga kontaktiraju i tokom dana odgovore na novinarska pitanja. O ekološkom incidentu na „Grblju“ informisana je i Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore.

Trajekt Grbalj

Prema nezvaničnim informacijama, šleper „mercedes“ sa poluprikolicom-hladnjačom se ukrcavao na trajekt „Grbalj“ u Lepetanima. Zbog nepovoljnog ugla ukrcajne rampe na palubu trajekta što je izazvano visokim nivoom mora, šleper je ulazeći na brod, zakačio rampu svojim rezervarom za gorivo i probio ga, zbog čega se po palubi „Grblja“ izlilo oko 400 litara dizel goriva, od čega je veći dio završio u moru.

Trajekt je odmah isplovio iz Lepetana i stigavši u Kamenare, iskrcao na obalu sve automobile osim oštećenog šlepera. „Grbalj“ je potom odmah opet isplovio i zaustavio se na sred južnog dijela tjesnaca Verige između Lepetana i Kamenara gdje je duže vrijeme brod plutao dok je posada trakjeta, prema riječima očevidaca, prala palubu i sa nje u more ispirala razliveno gorivo. Sve je pratio jak miris dizela koji se širio okolinom, do te mjere da su ga osjetili i žitelji  kuća u najvisočijij djelovima Lepetana. Trajekt je potom opet pristao u Kamenarima gdje je šleper iskrcan sa broda i parkiran na obali jer zbog probijenog rezervoara za gorivo, nije mogao nastaviti put, a posada je nastavila da čisti i pere palubu trajekta.

Inspektor Željko Lompar nije uspio doći do materijalnih dokaza…

Lompar u jednoj od kontrola jahti u Boki foto S.L

Inspektor sigurnosti plovidbe, Željko Lompar večeras nam je kazao da nije uspio da dođe do materijalnog dokaza da je bilo koja količina izlivenog goriva sa trajekta dospjela u more.

Lompar se ogradio istakavši da govori na osnovu preliminarnih usmenih izjava posade broda i odgovornih u kompaniji Pomorski saobraćaj, odnosno vozača oštećenog šlepera i precizirao da se prema tim izvorima na palubu trajekta “Grbalj” prosulo samo oko 40-ak litara dizela, iako je vozač šlepera tvrdio da je u oštećenom rezervoaru bilo otprilike stotinjak litara goriva.

Lompar kaže da su prosutih 40-ak litara dizela članovi posade trajekta odmah pokupili posipajući gorivo piljevinom i kupeći ga krpama, te da po njihovim tvrdnjama nijedna kap nijedna nije dospjela u more.

Na pitanje zašto je onda trajekt više od sat vremena plutao usred tjesanca Verige, dok je trajala operacija čišćenja odnosno zašto ako već nije bilo posipanja goriva u more čišćenje broda nije obavljeno u pristaništu u Kamenarima, Lompar je samo kazao da se “brod nije mogao čistiti uz obalu.”

On je dodao da će sutra dobiti zvanične pisane izjave svih aktera incidenta na osnovu kojih će tek onda moći da napravi svoj zvaničan inspekcijski izvještaj.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije