7 C
Kotor

Slušaj online radio

Incijativa za podizanje biste Don Antonu Belanu

Don Anton Belan foto Boka News

Prošla je godina i po od kako nas je napustio svećenik i nekadašnji vikar Kotorske biskupije don Anton Belan.

U znak zahvalnosti don Antonu Belanu i njegovu velikom doprinosu unapređenju kulturnog života u Kotoru i posebnom doprinosu koji je dao u više od trideset godina služenja i rada u Kotorskoj biskupiji, njegovi prijatelji iz Kotora Anton Palma i Slavko Dabinović, a uz saglasnost Kotorske biskupije, pokrenuli su inicijativu za postavljanje spomen obilježja u njegovom rodnom mjestu Prčanju ispred Bogorodičnog hrama  i u mjestu Škaljare – Kotor ispred crkve Gospe od snijega, u kojoj je dugo godina bio župnik.

Inicijatori smatraju da bi mjesto njegovog trajnog spomena trebalo biti pokraj svog učitelja don Nika Lukovića u Prčanju i u Škaljarima gdje službovao više od trideset godina.

Poruke Don Tonća sa oltara, lakoća neposredne komunikacije, prije svega sa običnim čovjekom, brojnim državnicima koje je ostavljao bez daha tumačeći povjest katedrale Svetog Tripuna, Kotora i Boke Kotorske,  promišljanja o pojmu i značaju humanosti, uvjek su nas iznova fascinirali.

Don Anton Belan
Don Anton Belan

U multikulturalnoj sredini kao što je bokeljska, don Tonći je bio poštovan i voljen od svih sugrađana. Njegove riječi ticale su sve koji su ih htjeli čuti neovisno o religiji, naciji i drugim zemaljskim obilježijima.

“Svetost nije ekskluzivitet! Ona pripada svima. Svaki čovjek, ama baš svaki, tu svetost postiže na svoj, vlasiti način, ako to želi”

Inicijativu za podizanje bisti Don Antonu Belanu možete podržati donacijama:

  • Iz Crne Gore na broj žiro-računa:

 Biskupski ordinarijat – Župa sv. Mateja, Dobrota, ž. r. 530-23176-34.

  • Iz inostranstva:

Najčitanije