3 C
Kotor

Slušaj online radio

Informacija Vlade o stratusu strateških turističkih projekata u Tivtu

Lustica Bay Chedi The Spot restaurant

Prema podacima sa kojima barata Vklada Crne Gore, u tri velika turističko-nekretninska projekta koja strani investotori realizuju na području Opštine Tivat, u prvoj polovini ove godine uloženo je ukupno 53,9 miliona eura.

Najviše novca i to 27,2 miliona eura u periodu od 1.januara do 30.juna uloženo je u projekat Luštica Bay koga u Krtolima realizuje egipatsko-švajcarska kompanija „Orascom Development“. Investitori nautičko-turistčkog resorta Porto Montenegro u Tivtu iz komapnije ICD iz Dubaija, istovremeno su u dalji razvoj tog projekta uložili 23,8 miliona eura. U Vladinoj „Informaciji o realizaciji prioritenih prijekata iz oblasti turizma za period januar-jun 2021.“ stoji da je istovremeno, u projekat izgradnje turističkog rizorta Plavi horizzont koji je u vlasništvu katarskog državnog investicionog fonda Qatari Diar, investorano 2,9 miliona eura.

Sve ove podatke međutim, treba uzeti sa velikom rezervom iz dva razloga: sve cifre o ulaganjima dobijene su od samih investitora, bez da ih je privjerilio i verifikovalo neko nezavisno tijelo koje bi trebalo da u ime države, prati realizaciju ovih investicionih projekata; a drugi razlog je to što investitori u ukupna svoja ulaganja u realizaciju projekata koje su započeli u Crnoj Gori, uračunavaju i uobičajene operatativne troškove svojih kompanija u smislu zarada koje one isplaćuju svojim radnicima, poreza i doprinosa koje plaćaju, te čak i režijske troškova koje te komapnije plaćaju. Ovakvim sabiranjem „kruški i jabuka“ investitori već godinama „pumpaju“ ukupne iznose svojih ulaganja, a sve dosadašnje crnogorske Vlade su prihvatile da tako javnosti prezentuju sluku o investiocionim rezultatima u državi i svjesno je iskrivljavaju, sabirajući ono što su zaista prava ulaganja u gradnju novih turističlkih objekata i infrastrukture, sa onim što su operatiovni troškovi poslovanja firmi koje u Crnoj Gori za realizaciju svojih projekta, osnivaju strani ulagači.

Da sa ovim načinom obračuna visine stranih direktnih investocfija nešto nije u redu, pokazuje i podatak iz najnovije Vladine Informacije o navodnim ulaganjima od 2,9 miliona eura u relaziaciju projekta Qatari Diara na Plavom Horizontu tokom prvih šest mjeseci ove godine. Naime, u atraktivnoj uvali Pržna koju je prije 12 godina Qatari Diar kupio od tivatskog HTP-a „Primorje“, već godinama nije sagrađen niti jedan novi, čak ni privremeni objekat u funkciji plažnih uluga na ovom, jednom od najljepših kupališta u Crnoj Gori, a kamoli da je počela gradnja dugo obećavanog velikog hotela sa pet zvjezdica i luksuznih turističkih vila. U kompaniji „Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro“ Tivat (QDHPIM) koja je osnovana da realizuje ovaj kako je najavljivano, 270 miliona eura vrijedan projekat, trenutno je zaposleno samo jedno lice.Vlada je inače, još 2015. dala QDHPIM-u „saglasnost za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata opšteg interesa mješovitog rizorta „Plavi horizont“, a potom je od 2018. izdato i pet građevinskih dozvola za izgradnju čitavog novpog rizorta. Investotor međutim, nije započeo sa gradnjom niti jednog od tih objekata, a važenje izdatih građevinskih dozvola je, kako i sama Vklada konstatuje u najnovijoj Informaciji o statusu priorotetnih projekata u oblasti turizma, isteklo.

Porto Montenegro

„U decembru 2019.izdate su saglasnosti glanog državnog arhitekte na idejno rješenje za objekat FF/Plažni bar i rezidencijalnu vilu RL1, za koje se očekuje skora prijava gradnje. Dana 21. aprila 2021. godine potpisan je aneks Ugovora sa Javnim preduzećem za upravljenje morskim dobrom Cvrne Gore, za zakup plaže za 2021. godinu, završeni su radovi na pripremi plaže i ista je stavljena u funkciju. Epidemiološka situacija prouzrokovana pojavom novog virusa Covid-19 i mjere za spriječavanje šiurenja istog su uticale i na planiranu dinamiku kada su u pitanju aktivnosti na realizaciji projekta „Plavi horizont“- piše u Informaciji Vlade i uz tako mršav učinak,navodi podatak da je u prvom polugdištu QDHPIM navodno, investirao čak 2,9 miliona eura.

Što se Luštice Bay tiče, navodi se da je u prvom polugodipšu izgrađeno više novih vila u Marina Village i Centrale naseljima, da je pripremljena projektna dokumnetacija za početak izgradnje drugog po redu hotela u tom roizortu, da su završeni radovi na fazi II i III prve od dvije mariine i da su nastavljeni brojni infrastrukturni radovi, kao i pripreme za izgradnju pomorskog Graničnog prelaza i instalacije za snabdijevanje jahti gorivom na rtu Tri krsta kod bivšeg kamenoloma Velja spila. Ističe se da je prema podacima dobijenim od Orascoma, od 2009. do sada u relizaciju projekta Luštica Bay uloženo 293 miliona eura, te da je u kompaniji „Luštica Developmnet“ Tivat koja ga realizuje,gtrenutno zaposlen 361 radnik, od čega 69 stranih i 292 crnogorska državljanina. Za razne usluge održavanja ta kompanioja tokom godine zapošljava i dodatnih 300 radnika, a za izvođenje građevinskih radova još dodatnih u prosjeku od 350 do 400 radnika.

U Porto Montenegru je prema Vladinoj informaciji, u prvom polugodištu započekla izgradnja novog krila tog rizorta nazvanog „Boka Place“, sa novim hotelom „Siro“ te nove infrastrukture za to krilo. Prema podacima koje joj je sao sam investitor, Vlada konstatuje da je od početka njegove realizacije 2007. do sada u projekat Porto Montenegro uloženo čak 754 miliona eura. U kompanijama koje rade na tom projektu angažovan je 501 zaposleni, od čega su 387 crnogorski, a 114 strani državljani.

Izvor:S.L.

Najčitanije