15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Inicijativa – Galerija u Kotoru da nosi ime Vaska Lipovca

Centar za kulturu Kotor foto Boka News

Kustos Pomorskog muzeja Crne Gore i odbornik u kotorskom parlamentu, Ilija Mlinarević uputio je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ u Kotoru inicijativu da se umjetničkoj galeriji koja se nalazi u sklopu zgrade Kulturnog centra dodjeli ime proslavljenog slikara, kipara i grafičara Vaska Lipovca.

Mlinarević smatra da bi time odali „dužno poštovanje, prema našem cijenjenom sugrađaninu, velikom likovnom stvaraocu, rođenom Kotoraninu, koje je do sada izostalo“.

-Kao što je Vasko bio neraskidivo vezan za svoj grad tako je i Kotor vezan za ličnost skulptora i slikara Vaska Lipovca, radovima koje je ostavio svom gradu, a koja se nalaze u Kulturnom centru, Pomorskom muzeju, Istorijskom arhivu, Crkvi Sv. Marije Koleđate, Bogorodičnom hramu na Prčanju, Crkvi Sv. Dujma u Škaljarima, kao i u brojnim privatnim zbirkama; vlasništvu porodice, prijatelja i brojnih ljubitelja njegovog umjetničkog stvaralaštva-navodi se u inicijativi Mlinarevića.

Vasko Lipovac – snimio:Sasa Buric

Stvaralaštvo Vaska Lipovca je poznato i priznato u cijelom svijetu što se ogleda i u velikom broju međunarodnih izložbi i dodijeljenih nagrada uvaženom autoru. U velikom broju njegovih radova prisutni su Kotor i Boka, što ga čini svojevrsnim ambasadorom kulture Boke Kotorske, jer je u radovima posvećenim Boki, pokazao izvanrednu emociju prema rodnom kraju, vizuelno prikazao način života i sve segmente življenja, ljubav muškarca prema ženi, mornara prema moru, kotorsku pjacu….

Mlinarević ističe da predmetna galerija, smještena u Kulturnom centru grada Kotora, do sada nije imala zvanično ime, te se često koristilo neprikladno ime ,,staklena galerija“ što svakako nije primjereno.

On podsjeća da se ove godine obilježava 90 godina od rođena i 15 od smrti cijenjenog umjetnika, te da je stoga ova incijativa pokrenuta u pravo vrijeme.

Mlinarević je naglasio da inicijativu da galerija u Kulturnom centru dobije naziv Umjetnička galerija „Vasko Lipovac“ pokreće uz saglasnost porodice Lipovac iz Splita koji su pravni nasljednici njegove bogate zaostavštine.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije