12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Inicijativa: Stručna pomoć i saradnja sa privrednicima Boke za bolju ljetnju sezonu 2022.

Herceg Novi Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi poziva sve činioce lokalne biznis zajednice, a naročito privredne subjekte koji se bave ugostiteljskom djelatnošću, poljoprivrednike i trgovce, na koordinisano djelovanje i uspostavljanje međusobne saradnje, u susret ljetnjoj turističkoj sezoni. Resorni Sekretarijat je spreman da pruži stručnu pomoć pri udruživanju privrednika na nivou opštine Herceg Novi i pri formiranju regionalnih klastera na nivou Boke Kotorske, poručuje sekretar za ekonomski razvoj, turizam i investicije, Nenad Vitomirović.

S obzirom na aktuelna dešavanja u Evropi, crnogorski turizam je direktno pogođen i pitanje je u kojoj mjeri možemo računati na istočno-evropsko tržište (gosti iz Ukrajine i Rusije su lani u Crnoj Gori ostvarili 21.3% ukupnog broja noćenja i činili su 15.8% od ukupnog broja turista).

Vitomirović smatra da je potrebno fokusirati se na tržišta na kojima smo već prisutni, a koja, kada se uzmu u obzir sve navedene okolosti, imaju najveći potencijal za rast potražnje za naš turistički proizvod. To se odnosi na Češku, Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Francusku, Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju i  Norvešku.

Statistike ukazuju na to da su za turiste sa istočno-evropska tržišta najpopularija evropska odredišta Grčka i Turska. Treba imati u vidu da, kako bi nadomjestile nedolazak gostiju iz Rusije i Ukrajine, ove i mnoge druge “turističke”zemlje su pokrenule jake marketinške kampanje u cilju promocije ljetnje turističke sezone, navodi novski sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije.

-Zato nam je potrebna još intenzivnija promocija u regionu, prvenstveno u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, i više nego ikada je nužno uspostavljanje tijesne saradnje između lokalne privrede i samouprave. S tim u vezi, Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi će učestvovati na sajmovima turizma u regionu kako bi dali dodatni podstrek promociji našeg grada, a Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije, kao nadležni organ lokalne uprave za planiranje i razvoj turizma, poziva našu biznis zajednicu da se udruže i delegiraju predstavnike koji će sa nama tokom cijele godine na dnevnom nivou pratiti razvoj situacije kako bi pravovremeno i zajedno reagovali na nadolazeće probleme, naglašava Vitomirović.

On dodaje da je iznimno bitno pravilno povezati sve segmente lokalne privrede u cijelinu, što je i cilj ove inicijative i razlog za otvaranje novih kanala komunikacije sa lokalnom samoupravom i ostvarivanja odnosa i saradnje sa državnim organima, organima državne uprave i privrednim subjektima u Herceg Novom.

– Želimo da podstaknemo lokalne privrednike da se udružuju kroz uspostavljanje veza, odnosa i međusobnog dijaloga, ističe Vitomirović.

Uspostavljanje privatno-javnog dijaloga, kao i inputi iz realnog sektora privredeće biti  od velike pomoći Sekretarijatu pri identifikaciji prepreka sa kojima se susreće naša biznis zajednica, kako bi kroz konstruktivno i partnersko djelovanje doprinio unaprijeđenju poslovnog ambijenta i investicione klime u Herceg Novom, što je jedan od osnovnih zadataka ovog Sekretarijata.

Iz tog razloga, u narednom periodu će u Opštini biti organizovan sastanak sa svim relevantnim činiocima turističkog odnosno privrednog sektora uopšte, kako bi zajedno preduzeli korake u identifikaciji svih problema i njihovom rješavanju.

Novski privrednici, hotelijeri i ostali ugostiteljski djelatnici, poljoprivrednici i trgovci mogu svoje inicijative, predloge i sugestije slati na mail adresu nenad.vitomirovic@hercegnovi.me, ili na istu adresu zakazati prijem u prostorijama Sekretarijata u vrijeme prijema stranaka, svakog radnog dana od 8 do 11 časova.

Najčitanije