23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Inspekcija za državne puteve „pravi se mrtva“ zbog uništene Jadranske magistrale u Tivtu

Tivat Radovi na priključenju opštine Herceg Novi na sistem regionalnog vodovoda

Bez obzira što je izvođenjem radova na postavljanju u trupu tog puta cjevovoda Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje za spajanje opštine Herceg Novi na taj sistem, Jadranska magistrala u Tivtu na potezu od Seljanova do Opatova pratktično uništena, Inspekcija za državne puteve koja djeluje u sastavu Ministarstva za kapitalne investicije, minimizira ovaj problem i prebacuje ga na nadzor koji je vršio kontrolu tih poslova u ime investitora, kompnije Regionalni vodoviod iz Budve.

„Naglašavamo da ne treba miješati aktivnosti inspekcijskog  nadzora, sa aktivnostima stručnog nadzora nad izgradnjom infrastrukturnog objekta. Postavljena pitanja se više odnosi na aktivnosti stručnog nadzora nad izvođenjem radova. Za kvalitet obavljenih radova formira se stručna komisija koja u formi tehničkog pregleda daje ocjenu stanja  izvedenih radova  i eventualno nalaže otklanjanje nedostataka. Sljedstveno navedenom, za dobijanje odgovora na ovo pitanje potrebno je da se obratite Upravi za saobraćaj  koja je izdala rješenje i  uslove za obavljanje navedenih aktivnosti u trupu magistralnog puta. U svakom slučaju Inspekcija za državne puteve će u najskorije vrijeme obići lokalitet i kroz zapisnik o zatečenom stanju sa svim deformitetima kolovoza i kolovozne konstrukcije upoznati investitora – Upravu za saobraćaj, kako bi se put doveo u prvobitno stanje, to jest stanje bezbjedno za odvijanje saobraćaja“- odgovoreno nam je iz  Inspekcije za državne puteve na pitanje da li su u skorije vrijeme kontrolisali na što liči Jadranslaka magistrala u Tivtu na potezu dužine oko 3 kilometra gdje su do prije par dana trajali radovi na ukopavanju vodovodne cijevi u jednu kolovoznu traku magistrale. Radove je izvodio konzorcijum Indel Inženjering-Ramel- Civil Engineer.

Iako je cesta navodno, „vraćena u prvobitno stanje“, magistrala je na ovom dijelu bukvalno uništena jer je primjetno da novi kolovoz nije ni izbliza ravan kao onaj koji je ovdje postoja od ranih šezdesetih kada je Jadranska magitrala izgrađena. Na novoasftaltiranoj kolovoznoj traci primjetna su ulegnuća u kojima se zadržava voda, rupe koje su naknadno kopane na prethodno već iskopanim djelovima ceste popunjene su hladnim asfaltm koji se već kruni i puca, a i druga traka koja je navoddo netaknuta, na više mjesta ima pri mjetna oštećenja od prolazaka teške građavinke mehanizacije na gusjenicama.

Sve ovo međutim, ne sekira puno Inspekciju za državne puteve koja odgovorost prebacuje na Upravu za saobraćaj iako ta Uprava na čijem je čelu Savo Parača (DPS) nije investitor ovih radova, već je to JP Regionalni vodovod iz Budve.

„Prilikom izgradnje infrastrukturnih projekata, dolazi do oštećenja kolovoza ili njegovog dijela ili putnog objekta kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbjednost saobraćaja ili kojima se nanosi šteta javnom putu i tada je inspektor za državne puteve obavezan da naredi otklanjanje nedostataka na javnom putu, njegovom dijelu i putnom objektu kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbjednost saobraćaja”- objasnili su iz ove Inspekcije ali nisu ponudili objašnjenje zašto to do sada nisu već učinili kada je “iz aviona vidljivo” koliko je devastirana Jadanska magistrla u Tivtu. Iz  inspkecije za državne puteve kazali su da su poslednji put stanje na ovom dijelu magistrale kontrolisali 1.decembra prošle godine kada je magistrala još u najvećoj mjeri bila prekopanja.

„Tada su zapisnički konstatovani nedostaci i naložene mjere na upodobljavanju saobraćajne signalizacije i stvaranja uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja u zoni izvođenja radova u trupu magistralnog puta“- poručili su iz ove inskepcije.

Istakli su da je građevinku dozvolu za gradnju „složenog inženjerijskog objekta“ – vodovoda za Hevreg Novu i trupu magistrale kroz Tivat, još 2014. izdalo tadašnje Ministastvo održivog razvoja i turizma, nakon čega je Uprava za saobraćaj  propisala saobraćajno-tehničke ulove za izradu projektne dokumentacije, odnosno saglasnot na revidovani glavni projekat.

Revidovanim Glavnim projektom je precizno definisana tehnologija  izvođenja radova  na izgradnji novog cjevovoda i sanacija nastalih oštećenja. Izvođač radova i nadzorni organ su dužni  da obezbjede potpunu implementaciju  Glavnog Projekta u fazi izvođenja radova“- objasnili su iz Inspekcije za državne puteve ali nisu objasnili kako je moguće da su radovi okončani a ovaj dio jedne od najprometnijih i najopterećenijih državih saobraćajnica u Crnoj Gori bukvalno urnisan i ko će zbog toga da odgovara.

Izvor:S.L.

Najčitanije