14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Institut ‘Robert Koch’: I BiH na listi rizičnih zemalja

Sarajevo

Njemački Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je nove podatke o zemljama koje se označavaju kao visokorizična područja u kojima je rasprostranjen COVID-19, a među koje je svrstana i Bosna i Hercegovina.

U skladu s novim parametrima, na listu su stavljene Norveška, Grenada i Nikaragva, prenosi sarajevski portal Klix.

Institut “Robert Koch” je saopštio kako su informacije o proglašenju visokorizičnih područja donesene u skladu s preporukama Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, a koje se odnose na proširenje liste visokorizičnih zemalja.

Osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine u Njemačku će morati poštovati određena pravila koja se odnose na obavezu registracije koju provjerava prevoznik, a po potrebi i njemačka policija.

U izolaciji deset dana

“Putnici koji su prethodno boravili u zoni visokog rizika moraju sa sobom ponijeti potvrdu o vakcinaciji, oporavku ili negativan test na COVID-19”, navodi se u saopštenju.

Također, u saopštenju se kaže da ljudi koji dolaze iz rizičnih područja moraju nakon dolaska u Njemačku biti u izolaciji 10 dana.

“Karantin se može prekinuti ukoliko se putem portala za ulazak u Njemačku podnese jedan od tri dokaza kojima osoba potvrđuje da trenutno nije zarađena korona virusom, da se oporavila od korone ili da je vakcinisana protiv korona virusa”, navodi se.

Njemačka je nedavno i Srbiju vratila u kategoriju područja visokog rizika zaraze od korona virusa, čime su promijenjena i pravila za putovanje.

Izvor:klix.ba

Najčitanije