17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Institut za biologiju mora Kotor obilježava 60 godina postojanja

Direktor Instituta za bilogiju mora Aleksandar Joksimović

Institut za biologiju mora Kotor (IBM) 11. decembra obilježava šest decenija postojanja i rada, a ovaj značajan jubilej će, zbog pandemije virusa korona i poštovanja epidemioloških mjera, umijesto proslavom, ozvaničiti humanitarnom donacijom koju će, u iznosu od oko 2.000 eura, usmjeriti obrazovnim i ustanovama zdravstva koje djeluju na području kotorske opštine.

Dr Aleksandar Joksimović, direktor ove ustanove, koja je od 2004. godine organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore ( UCG) dodaje da je od osnivanja Insituta do danas njime rukovodilo šest njegovih prethodnika, od kojih je prvi bio akademik Vladimir Lepetić. On je bio na čelu ondašnjeg Zavoda, koji je kasnije prerastao u Institut, i prvi krenuo u naučnu borbu i istraživanja Južnog Jadrana i Bokokotorskog zaliva, te dao snažan zamajac svim ostalim kolegama. Nakon njega ustanovu je vodio dr Jovan Stjepčević, zatim prof. dr Nikola Kovačević, dr Dušan Vukanić, dr Sreten Mandić, dr Mirko Đurović.

IBMK – Foto Boka News

-Ono što smo radili proteklih šest decenija, ono što radimo i ono što ćemo raditi u budućnosti uvijek je vezano za istraživanje Južnog Jadrana, njegovog živog svijeta, biodiverziteta, ribarstva, marikulture, integralnog upravljanja ovim našim područjem. Naši naučni rezultati uvijek nađu primjenu u praksi, učestvujemo u pregovaračkim poglavljima Crne Gore sa Evropskom unijom (E U) i u izradi raznih strategija koje su vrlo bitna dokumenta za budući održivi razvoj Crne Gore. Trenutno ono što je najaktuelnije je otvaranje našeg prvog Centra za zaštitu biodiverziteta “Boka akvarijum” koji je, od otvaranja 10. Juna, posjetilo oko 10.000 posjetilaca, saopštio je Joksimović.

Otvaranje Akvarijuma Boka

Poseban ponos, kaže, je učešće naučnih saradnika Instituta u proces uspostavljanja prvih marinskih područja u našoj zemlji odnosno na Crnogorskom primorju.

-Dva područja su već proglašena; Platamuni i Katič, a upravo je u toku javna rasprava za područje Stari Ulcinj, rekao je dr Joksimović.

/B.Marković/

Izvor:Dan
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije