24 C
Kotor

Slušaj online radio

Intenzivirana priča o otvaranju brodskih linija sa Italijom

Luka Bar – Foto Boka News

Nakon nedavnog susreta premijera Milojka Spajića sa čelnicima italijanske brodarske kompanije Adria Ferries, prema saznanjima portala Feral.bar intenzivirana je priča o obnavljanju brodskih linija sa Italijom.

-Ovim povodom, premijer se danas susreo sa članovima Borda AD Barska plovidba, sa kojima je razgovarao o modalitetima otvaranja linija iz Bara prije svega prema Ankoni, a potom i o oživljavanju zamrle linije Bar-Bari koja je  decenijama povezivala Crnu Goru i Pulju-rečeno je portalu Feral.bar nezvanično iz krugova bliskih barskoj državnoj brodarskoj kompaniji.

Prema istim navodima, inicijativu u ovoj priči sada ispoljava italijanska strana, „uz lobiranje i diplomatskim kanalima“.

-„Adria Ferries“ želi pokretanje linije sa Ankonom, i to svojim brodom, a njihova delegacija bi ove sedmce mogla doći u Bar i sa menadžmentom Barske plovidbe otvoriti pregovore o tome kako bi se mogla uspostaviti linija sa Barijem.

Pitanje je ko bi bio operater te linije, s obzirom da Barska plovidba odavno u svojoj floti nema putnički brod, koji već godinama pokušava da kupi-dodao je izvor Feral.bar.

Podsjetimo, nakon sastanka premijera Spajića i prvog čovjeka kompanije Adria Ferries Alberta Rosija 20. marta u Podgorici,iz Vlade je saopšteno da će biti obnovljena pomorska liniju sa Italijom, te da bi feribot na relaciji Bar – Ankona „mogao ponovo da saobraća već tokom 2024. godine“.

-Konstatovano je da bi otvaranje ove linije, moglo pozitivno da utiče na turizam u obje zemlje, a posebno interesovanje za dolazak u Crnu Goru postoji kod građana Sjeverne Italije.

Zbog toga je Ankona odlična polazna tačka za obnavljanje pomorskog saobraćaja, jer često građani sa sjevera Italije moraju da gube ogromno vrijeme kako bi došli do Barija, a brži feribot iz Ankone može da stigne do Crne Gore za deset sati-prenijeli su u Vladinom saopštenju za javnost nakon ovog sastanka Rosijeve riječi.

Njegova kompanija je inače i ranije obezbijeđivala funkcionisanje ove linije, a zainteresovana je da čitav projekat oživi.

-Naglašeno je da je vrlo važno u projekat uključiti i crnogorske kompanije, a predsjednik Vlade je istakao da bi se na ovaj način moglo omogućiti da Barska i Crnogorska plovidba donesu dodatnu vrijednost Crnoj Gori.

Prve analize pokazale su da bi tokom ljetnje sezone linija funkcionisala bez problema, a da je neophodno dodatno raditi na promociji za saobraćaj tokom zimskog perioda-objavili su iz Vlade nakon ovog sastanka  kojem su prisustvovali i ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela, predsjednik kompanije Mauro Maja i direktor Roberto Mataloni.

/Radomir Petrić/

Najčitanije