10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Od invalidskih kolica do bodibilding takmičenja u Londonu

Antonio Matković – privatna arhiva

Pomorac Antonio Matković u kolicima je skoro tri godine, a ovih dana priprema se za svoje prvo takmičenje u bodibildingu za osobe sa invaliditetom.

U razgovoru kaže da uslovi za trening nisu najbolji, ali dodaje i da mu je upravo sport pomogao da se nakon što je doživo saobraćajnu nesreću zbog koje je vezan za kolica, pomogao da se i fizički, ali i psihički oporavi nakon svega.

Antonio ima 28 godina. Rođen je u Kotoru, ali živi u susjednoj opštini, Tivtu. Po zanimanju je pomorac i plovio je šest godina.

I prije nesreće, kao ljubitelj sporta i zdravog života, kaže, bavio se rekreativno različitim sportovima, dok u teretani aktivno trenira 11 godina.

”Nakon teške saobraćajne nesreće su mi, između ostalih povreda, polomljeni kičmeni pršljenovi, tako da sam korisnik kolica nepune tri godine. Poslije nezgode, životne ugroženosti, uslijedio je oporavak koji nije bio ni lak. Siguran sam da ovo danas ne bih govorio da nisam bio fizički aktivan i fizički spreman da podnesem sve što je slijedilo poslije nesreće. Smatram da su me upravo treninzi i fizička spremnost spasili i pomogli da se izborim sa svim. Pored svih poteškoća vratio sam se teretani i treninzima. To je ono što me je podiglo psihički, naravno i fizički”, kazao je on “Vijestima”.

Antonio ove godine, 5. juna, ide i na svoje prvo takmičenje.

”Takmičenje se održava u Londonu, biću jedini predstavnik Crne Gore. Takmičenje je profesionalno i biće učesnici iz cijele Evrope, tako da će konkurencija biti i te kako jaka”, kazao je on.

Nakon tog, oko dvije sedmice kasnije, u Londonu se održava još jedno takmičenje, gdje Antonio takođe planira učešće, a u njegovim planovima je i takmičenje u Srbiji.

”Nadam se da ću uspjeti da se kvalifikujem za takmičenje koje će se održati sljedeće godine u Americi”, priča on o ciljevima.

Prema njegovim riječima, za bodibilding treba dosta volje, truda, odricanja, strogih dijeta.

”Ali kad se nešto voli, ništa nije nemoguće”, kaže on.

Antonio Matković – privatna arhiva

I pripreme za takmičenje nisu jednostavne i, kako je rekao, “iziskuju velike troškove, posebnu ishranu i naporne treninge”.

Sve to otežavaju teretane koje nisu prilagođene osobama sa invaliditetom.

”Uslovi za trening za osobe sa invaliditetom su poražavajući. Teretane su apsolutno neprilagođene. Nijedna teretana nije prilagođena osobama poput mene, tako da sam prinuđen improvizovati mnoge stvari, što dodatno otežava već postojeće teško stanje. Potrebno bi bilo malo povesti računa o mogućnostima treninga osoba sa invaliditetom. Bilo bi olakšavajuće i pomoglo bi da se ugrade pokretne stepenice, napravi dovoljan razmak između sprava… Ima dosta ljudi koji bi trenirali, ali nije im omogućen pristup teretani i spravama”, kaže on.

Antonio je mladim ljudima poručio da bez obzira na to da li imaju invaliditet ili ne, da se aktiviraju, daju sebi priliku.

”Da treniraju, to će doprinijeti njihovom zdravlju, fizičkom izgledu, a naravno i psihičkom stanju”, kaže on.

Osim što trenira, Antonio vodi i personalne i onlajn treninge za osobe sa invaliditetom, koji, kako je kazao, doprinose poboljšanju i ubrzanju njihovog oporavka.

”Svi zainteresovani mogu da mi se jave, rado ću im pomoći, jer ako mogu ja, mogu i ostali. Tu sam da im pružim podršku, da ih motivišem i ohrabrim. Život sa invaliditetom nije lak, potrebno je mnogo više truda i same volje i životne hrabrosti. U narednom periodu u planu je i sajt, mjesto na kojem ću biti dostupan za sva pitanja vezana za trening, ishranu, tu će moći da se prate onlajn treninzi”, poručuje Antonio.

Do tada, dostupan je putem elektronske pošte na antoniomatkovic46@gmail.com i instagram profila matkovic.a.

”Tu sam da vas podržim, a samim tim i vi ćete mene podržati”, poručuje on.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Antonio Matkovic (@matkovic.a)

Najčitanije