13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ipak dolazi u Katar? Lozančić: “Golden Horizon stiže u Dohu četiri dana prije početka Svjetskog prvenstva”

Brodosplit jedrenjakgolde nhorizon

Dok se Katar priprema dočekati više od milijun posjetitelja tijekom prvog Svjetskog prvenstva u nogometu na Bliskom istoku i arapskom svijetu, Golden Horizon, najduži jedrenjak na svijetu s križnim jedrima, s pet jarbola, pristat će u luku Doha, četiri dana prije početka turnira 20. novembra, kako bi hrvatskim ljubiteljima nogometa služio kao plutajući hotel.

Intervju katarskom dnevniku Qatar Tribune dao je Mario Lozančić, predsjednik Poslovnog vijeća Hrvatske (CBC), prenosi Morski.hr.

Golden Horizon iz Splita isplovljava 21. oktobra i planira se srušiti Guinessov rekord u brzini

– Brod, koji vijori hrvatsku zastavu, a gradilo ga je brodogradilište Brodosplit u Splitu, trebao bi krenuti iz Hrvatske na Svjetsko prvenstvo 21. oktobra, a u Dohu stiže 16. novembra, gdje će ostati do kraja turnira – izjavio je Lozančić.

Brod je raskošno uređen, ali još uvijek ima šarm i atmosferu starog jedrenjaka. Ima pet paluba, kozmetički centar, saunu, jacuzzi, spa i fitness centar, knjižnicu i nekoliko velikih salona, opisuje Qatar Tribune, prenosi Morski.hr.

– Ovaj projekt nije komercijalan, već se radi isključivo u svrhu promocije Hrvatske u Kataru tijekom Svjetskog prvenstva i jačanja naših bilateralnih odnosa. To je najbolji način da se dvije zemlje zbliže u smislu turizma, kulture, poslovanja i sporta – izjavio je Mario Lozančić.

Lozančić je dao naslutiti da je u planu i rušenje Guinnessovog rekorda u brzini, pa ako se planovi ostvare, 18. studenog bi se trebala održati i dodjela nagrada, u nazočnosti katarske i hrvatske poslovne zajednice i kako je rekao, uglednika iz obje zemlje.

Ukrcat će se samo 300 sretnika – Cijena: tisuću dolara na dan za prosječnu sobu

Upitan o troškovima ukrcaja na brod, rekao je da to ovisi o paketnom aranžmanu, ali uobičajene sobe na brodu koštaju oko tisuću dolara dnevno, što uključuje povratni let i karte za utakmicu, što je razumno u usporedbi s drugim smještajem tijekom događaja. Web stranica Golden Horizon – World’s Largest Square-Rigged Sailing Vessel World Cup 2022 ima informacije o vrstama kabina, kao i o paketima za rezervaciju.

Lozančić u intervjuu dodaje da će biti oko 300 sretnika koji će se moći ukrcati, a 140 kabina dostupno je u različitim kategorijama. Očekuje se da će većina gostiju biti Hrvati.

– U tom razdoblju organizirat ćemo brojne manifestacije poput glazbenih i kulturnih aktivnosti za naše goste. Također, dok budu na brodu, uživat će u jelima poznatog hrvatskog majstora kuhinje – rekao je.

Lozančić je izvijestio da u Kataru živi i radi 400 Hrvata u raznim sektorima, a očekuje se da će njih gotovo tri tisuće prisustvovati Svjetskom prvenstvu kako bi podržali Vatrene, finaliste iz 2018. godine.

Hrvatska je u skupini F s Belgijom, Kanadom i Marokom

Govoreći o Kataru 2022., Hrvat, koji u zemlji živi posljednjih 16 godina, rekao je da tada nitko nije mogao predvidjeti ovakav rasplet događaja.

– Nitko ne bi predvidio da bi se Svjetsko prvenstvo moglo održati u jednom gradu, ali to se događa i počašćen sam što sam dio toga. Katar smatram svojim domom i ponosan sam što su prvi put domaćini sportskog događaja na Bliskom istoku i Zaljevu – kazao je.

Lozančić je dodao kako svi znaju da veliki sportski događaji poput Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva trebaju doći u ovaj dio svijeta.

– Katar je pokazao snagu u pripremama s najsuvremenijim stadionima; nevjerojatno je što su postigli na toj razini. To je posebno impresivno i povijesno zbog veličine Dohe, a najudaljeniji stadioni nalaze se udaljeni samo 50 kilometara – ispričao je Lozančić.

Tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, Inchcape Shipping Services služit će kao logistički agenti u Staroj luci Doha za Golden Horizon i druge luksuzne kruzere i mega jahte, piše Qatar Tribune.

Znači li to da je Debeljak podmirio neplaćene račune za gorivo zbog kojih je sredinom juna Golden Horizonu zabranjeno isplovljavanje iz splitskog škvera? Saznat ćemo uskoro.

Izvor:morski.hr

Najčitanije