17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Irska: Na bugarskom bulkeru pronađeno 300 kg kokaina, posada zadržana na ispitivanju

Bulker Verila is being searched after bundles of cocaine were found by the Irish authorities (Navibular file photo)

Irska policija i porezna služba istražuju bulker, koji je u Irsku stigao iz Kanade, u potrazi za ilegalnim drogama. U prvoj fazi potrage pronađeno je najmanje 300 kg kokaina u svežnjevima na brodu, a od srijede ujutro vlasti su planirale provesti temeljitiju pretragu plovila, piše The Maritime Executive.

Bulker Verila od 32.000 DWT stigao je u irsku luku Foynes na zapadnoj obali u blizini grada Limerick rano u utorak. U vlasništvu kompanije Navibulgar, brod koji je registriran na Malti, prevozi žito iz Kanade.

Nakon pristajanja u luku, 19. decembra, započela je pretraga broda uz pomoć psa tragača koji je pronašao velike svežnjeve s drogom čija je preliminarna procjena da su teški 300 kg. Svaki je bio omotan pojasevima za spašavanje te sadržavao GPS lokator, stoga policija sumnja da je kokain u nekom trenutku trebao biti bačen s broda u more kako bi ga izvukao manji čamac s obale.

Irski Times citira izvore koji kažu da bi konačna količina krijumčarene droge na brodu mogla biti oko 500 kg.

Policija trenutnu vrijednost zapljene procjenjuje na najmanje 23 milijuna dolara, a kada se utvrdi konačan iznos količine, navodi se da bi se iznos mogao popeti na čak 38 milijuna dolara.

Posada broda trenutno je zadržana na ispitivanju. Navibulgar je bugarskim medijima potvrdio da je plovilo trenutno predmet istrage. Do sada nema uhićenja, piše The Maritime Executive.

To je druga velika zapljena koju su Irci izveli u posljednjih nekoliko mjeseci. U rujnu je još jedan bulker, Mathew, otkriven u krijumčarenju približno 2.000 kg kokaina. Plovilo je zaplijenjeno, a u tijeku je kazneni progon.

Najčitanije