21 C
Kotor

Slušaj online radio

Isključenja struje u Ukrajini zbog ruskih napada na elektroenergetski sistem

Isključenja struje u Ukrajini zbog ruskih napada na elektroenergetski sustav
Foto: Serhii Smolientsev / REUTERS

Rusija je u ponedjeljak zasula Ukrajinu dalekometnim projektilima, ali ukrajinska protuzračna obrana je uspjela ograničiti posljedice napada u kojima su stradala dvije osobe te nanesena materijalna šteta, javlja Reuters pozivajući se na ukrajinske izvore. Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je da će na cijelom području zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sistem.

 Nakon ruskih napada isključenja struje u cijeloj zemlji

21:05

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je u ponedjeljak da će na cijelom području zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sustav.

– Zbog posljedica raketiranja (…) u svim dijelovima Ukrajine uvode se izvanredna isključenja struje kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje. Struja će se poglavito osigurati za važnu infrastrukturu, objavio je Ukrenergo na Telegramu. Situacija je teška, ali je pod kontrolom, dodao je Ukrenergo dok su snage Kijeva priopćile da su uništile više od 60 od sedamdesetak raketa što su ih ispalili Rusi.

Ipak, neke elektrane neko vrijeme neće moći raditi punim kapacitetom, navodi distributer. Uz daljnji pad temperature ispod ništice u iduća 24 sata, to će prouzročiti deficit struje u sustavu. U tijeku su žurne popravke, navodi Ukrenergo.

Ruska vojska je priznala da je “izvela masovni zračni udar visokopreciznim oružjem” u ponedjeljak oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s vojskom.

Rusija: Dvije zračne baze napadnute ukrajinskim dronovima

20:04

Dvije ruske zračne baze u središtu zemlje bile su u ponedjeljak na meti ukrajinskih bespilotnih letjelica, pri čemu su tri osobe poginule, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

– U ponedjeljak ujutro režim u Kijevu pokušao je izvesti zračne udare pomoću dronova sovjetske proizvodnje na zračne baze Djagiljevo u okolici Rjazanja i Engels u okolici Saratova, navodi se u tekstu.

Ministarstvo optužuje ukrajinske snage da tako želi “izbaciti iz stroja ruske avione dugog dometa” koji se upotrebljavaju za napade na energetsku infrastrukturu kojih je zadnjih tjedana bilo mnogo na ukrajinskom teritoriju.

Da je ruski sustav protuzračne obrane srušio te “reaktivne dronove”, njihove bi krhotine pale na teritorij napadnutih zračnih baza i prouzročile eksplozije koje bi “lakše” oštetile avione, navodi se u priopćenju. Trojica ruskih vojnika “teško su ranjena” u tim napadima, a četvorica su primljena u bolnicu, navodi isti izvor.

Unatoč tim napadima, “masovni zračni udar visokopreciznim oružjem” izveden je u ponedjeljak oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s ukrajinskom vojskom, piše se u priopćenju u kojemu se dodaje da je pogođeno ukupno 17 meta.

Više ruskih glasila izvijestilo je tijekom dana, pozivajući se na lokalne čelnike, da su dvije zračne baze u središtu Rusije, od kojih je jedna namijenjena strateškom zrakoplovstvu a koristi se za napade na Ukrajinu, u ponedjeljak potresle eksplozije.

Na društvenim mrežama odmah se počelo nagađati da bi iza eksplozija mogla stajati Ukrajina, premda su dvije baze stotinama kilometara udaljene od ukrajinske granice.

– Vladimir Putin je obaviješten o ovim incidentima, kratko je rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Predsjednik redovito prima informacije od nadležnih služba o svemu što se događa, rekao je novinarima, bez drugih potankosti.

Kijev zasad nije preuzeo odgovornost ni za jednu eksploziju.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije