16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija knjige “Kad figure ožive”

Kada figure ožive

Promocija knjige tivatskog FIDE majstora Dragana Popadića “Kad figure ožive” biće održana u utorak, 06.decembra u 18 sati u sali DTV Partizan Tivat. Na promociji učestvuju velemajstor Milan Draško, Zvonimir Deković, Neven Staničić i Dragan Popadić.

Po prvi put u svjetskoj šahovskoj literaturi šahovske pozicije se komentarišu citatima iz “Hamleta” Viljema Šekspira. Riječ je o 64 zanimljive pozicije legendarnih svjetskih šahista, kao i crnogorskih šahista, profesionalaca i amatera.

Izdavač je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, za izdavača Zvonko Deković, urednik Neven Staničić, priprema Ivan Radulović, štampa GudCo doo Perast. Predgovor je napisao velemajstor Milan Draško, a crteže uradio akademski slikar Ljuban Popadić, Draganov brat, kome je knjiga i posvećena. Knjiga je štampana u 300 primjeraka i prevedena je na hrvatski jezik. Prevod i pripremu je uradila Tivćanka Ana Vuksanović.

Knjiga počinje Draganovom Bajkom o šahu:

O postanku šaha postoje mnoge verzije i priče. Po mojoj u dalekoj Indiji dva plemena su godinama ratovala do istrebljenja. I kao što to obično biva, princ iz jednog plemena zaljubi se u princezu iz ovog drugog. I ona u njega. Mladić je pogledao djevojku, ona mu pogled uzvratila – i rodila se ljubav. Princezin otac, kralj, koji je bio dobar čovjek, dao bi kćerkinu ruku za princa, ali kako kad su u ratu. I on se sjetio i rekao kćerki:

„Ako mladi princ zaustavi rat između naša dva plemena, dobiće tvoju ruku“.

Princeza je to rekla svom dragom, on je dugo razmišljao, ali nije našao rješenje. Ideja mu se javila u snu. Umjesto da ratuju igraće se rata. Tu su vojnici-pješaci, oficiri, konjica, slonovi, kralj i kraljica. Igraće se na crno bijeloj tabli 8 puta 8 polja. Ideja je bila genijalna. Rat je prestao. Princ i princeza su se uzeli. On je postao kralj, ona kraljica, imali su mnogo djece i živjeli srećno.

Ali, život nema hepienda. Šah ima. Došli su mladi, nadobudni, jaki. Dosadilo im je da se igraju rata na drvenoj tabli. Htjeli su pravi rat. I dobili su ga. Plemena su ponovo počela sa borbama koje su trajale godinama. Ali, ostao je šah kao igra. I igrao se u pauzama između borbi. I proširio se na druga carstva. Širom svijeta”.

Iz predgovora velemajstora Milana Draška

Draganova knjiga obasjava jarkom svjetlošću šahovske figure. Miluje ih riječima, oživljava na čudesan način! Kada pročitate toplu, izuzetnu knjigu, imaćete sasvim drugačiji pogled na svoju šahovsku armadu. Osjetićete dotad nepoznatu bliskost sa pješacima i figurama. Bićete opčinjeni bajkom o postanku šaha, koju je Dragan osmislio zapanjujuće brzo, sa njemu svojstvenom lakoćom. Bajka dočarava nevjerovatnu širinu ljudskog uma koji je izmislio čudesnu igru da zaustavi rat, ali i ljudsku glupost jer će se vremenom rat nastaviti. Autor je oživotvorio figure riječima, a njegov brat blizanac Ljuban, akademski slikar, briljantnim crtežima. Crteži su divan ukras knjige! Dragan obožava velikog Šekspira. Neobično lijepo, skladno uklapa citate iz “Hamleta” sa karakteristikama svake figure. Dok zaneseno čitam knjigu, pitam se zar je moguće pronaći toliko citata kompatibilnih sa plesom šahovskih figura?!

Najčitanije