21 C
Kotor

Slušaj online radio

Istarski turizam ove godine porušio sve rekorde

Kamp – Istra

Sezona u našim kampovima ne jenjava ni u oktobru. Trenutačno u njima boravi više od 50.000 kampista. Nekoliko stotina miliona eura posljednjih je godina uloženo u hrvatske kampove te su među najkvalitetnijima u Evropi. Kako bi vidjeli što radi konkurencija, posjetili su ih čak i vlasnici prestižnih kampova u Italiji.

Hrvatski su kampovi, po broju noćenja, još lani nadmašili dotad najuspješniju 2019. Najčešći su im gosti iz Njemačke, Austrije i Slovenije, a sve češće i iz udaljenijih zemalja.

– Naši kampisti iz Švedske rekli su nam da je u Hrvatskoj prelijepo, rekao je Christian iz Švedske.

S cijenama su zadovoljni.

– Nije skupo. U Švedskoj su cijene više, za nas je ovdje ipak jeftinije, istaknula je Maria iz Švedske.

Vlasnici kampova iz talijanske regije Veneto oduševljeni su hrvatskim kampovima.

– Zadivljeni smo prostranošću kampova u Hrvatskoj koji su zapravo cijela naselja s neočekivano mnogo zelenila i visokom razinom usluge. Imate velik broj zona za igranje, za djecu i opuštanje, rekla je Carlotta Ederle, vlasnica kampova Vacanze di Charme, Italija.

Sunce, more i igranje s kamenčićima danas nisu dovoljni. Sadržaji na samoj plaži ili golemi vodeni parkovi – jednostavno su nužni. Zato kampovi ni sada nisu prazni.

– Imamo malu kćer i željeli smo doći kad nema previše ljudi, nema gužvi i sunce nije prejako, navela je Sabrina iz Austrije.

Sve je više kampova otvoreno cijele godine. Samo u Istri ove će zime raditi čak njih pet.

– Sve se više sadržaja i usluga prilagođava tom zimskom radu, što uključuje zatvorene prostorije, grijane sanitarne čvorove, grijane bazene. To je sigurno velik izazov koji nas očekuje u budućnosti, ali sigurni smo da će tržišno biti veoma uspješan, objasnio je Adriano Palman, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske

Ulaganja u prostrane mobilne kućice i sadržaje poput zatvorenih igraonica i wellnessa, omogućit će da zimi rade i oni koji dosad nisu. Poznavatelji trendova ističu da se, zbog mijenjanja klime, velike vrućine sve više izbjegavaju. Sezona se produljuje u jesen i proljeće pa je već ovogodišnji rujan uspješniji od dosad rekordnog prošlogodišnjeg.

A kako je u listopadu, barem u ovom prvom tjednu u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je novinarka Jasminka Kalčić.

Javila se iz Rovinja i razgovarala s Ivom Damuggiom, voditeljicom odnosa s javnošću, TZ grada Rovinja.

– Istra ima novu godinu za usporedbu, a to je 2023. Srušeni su doista svi mogući turistički rezultati. Sada, početkom listopada, u Istri boravi 50.000, uglavnom stranih turista, i to je čak 25% više nego u istom razdoblju, prisjetimo se prošle, lanjske, najbolje godine, eto dosad. Mi smo u biseru Jadrana, u šampionu hrvatskog turizma, Rovinju, rekla je Kalčić.

Kao i cijela Istra i Rovinj ima jako dobre turističke rezultate.

– Imamo dobre turističke rezultate. Ova godina će biti najvjerojatnije još jedna rekordna godina za Rovinj. Trenutno u gradu boravi preko 8000 gostiju, najviše Nijemaca, Austrijanaca, domaćih gostiju, Švicaraca i Slovenaca. Od početka godine do sada smo na prošlogodišnjem nivou, što se noćenja tiče. Valja napomenuti da gledajući po mjesecima, od siječnja do svibnja, imali smo bolje rezultate u odnosu na iste mjesece u prošloj godini i isto tako imamo sada bolje rezultate u rujnu i početku listopada, rekla je Damuggia.

Rovinj je jedini zasad premašio 4 milijuna noćenja. Objasnila je kako kreću u rasterećivanje špice sezone i jačanje predsezonu i posezonu.

– Jedan od naših primarnih ciljeva je rasteretiti glavne mjesece turističke sezone, zbog destinacije općenito, zbog stanovnika, zbog svega općenito što se turizma tiče. Realiziramo brojna događanja i manifestacije u predsezoni i posezoni. To su uglavnom gastro događanja, rekreativne i sportske manifestacije i time dovodimo brojne goste u tim periodima godine. Najave za listopad i studeni su dobre i vjerujemo da će se ova godina zatvoriti s jako dobrim turističkim rezultatima. Grad je i dalje pun i takvi će se rezultati sigurno nastaviti ako budemo išli u ovom smjeru, istaknula je Damuggia.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije