18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Istorija Bokeljske mornarice iz pera admirala prof. dr Antuna Sbutege

Admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega foto Boka News

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, pored organizovanja brojnih umjetničkih događaja, njeguje i izdavačku djelatnost. Do sada je Festival objavio dvije knjige poezije don Branka Sbutege, dramu Ozana Antuna Sbutega, prošlogodišnje pubikacije Crnogorske muzičke godišnjice i Nova normalnost, a ove godine je težište na drevnoj Bokeljskoj mornarici.

Najstarije postojeće udruženje pomoraca na svijetu je u decembru 2021. godine upisano na Listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U čast ove odluke, KotorArt je objavio monografiju Bokeljska mornarica, nematerijalna kulturna baština čovječanstva autora prof. dr Antuna Sbutege, admirala Mornarice. Radi se o publikaciji koja obuhvata period od 12 vijekova trajanja ovog udruženja, prezentovanom u štampanom izdanju u tiražu od 500 primjeraka, sa bogatim ilustracijama.

Promocija ovog značajnog izdanja biće održana u Samostanskom kompleksu Sv. Nikole na Prčanju 23. jula, sa početkom u 21 sat.

„Ova knjiga, koja prikazuje istoriju Bokeljske mornarice od njenog osnivnja u ranom srednjem vijeku do danas,  je plod dugogodišnjih istraživanja istorijskih izvora a posebno dokumenata, od kojih  većina do sada nijesu bili poznati, i to je do sada najkompletnija knjiga objavljena na ovu temu” – izjavio je autor monografije, dr Antun Sbutega.

Festival ovom publikacijom doprinosi čuvanju i unaprijeđenju naše vrijedne kulturne baštine i tradicije. Izdavanje knjige su pomogli Ministarstvo kulture i medija, Opština Kotor, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru i Crnogorska plovidba AD Kotor.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije