7 C
Kotor

Slušaj online radio

Istra: Stranci kupuju nekretnine u unutrašnjosti poluotoka

Istra — Pazin_Ograde_konoba foto TZ Istra

Da stranci sve češće kupuju nekretnine kod nas, nije novost. No činjenica je da ih više ne zanimaju toliko lokacije uz more, nego u unutrašnjosti. Sve popularnija postaje središnja Istra. Neki kupuju kuće isključivo za sebe, a neki i za iznajmljivanje.

Istra je već godinama među najpoželjnijim hrvatskim odredištima za kupnju nekretnine. Iako cijene nisu niske, posebno za prosječan hrvatski džep, kupaca ima.

– Interes je uvijek lokacija, lokacija, lokacija… Zatim je tu cijena i popratni sadržaj. Stranci jako vole prirodu, to nije centar grada. Po mome iskustvu, stranci ne traže nekretnine u centru grada, nego na periferiji, recimo Medulin je interesantan, Fažana pa čak i Vodnjan, rekao je za HRT Laci Debeljak, agent za nekretnine.

Blizina mora već dugo nije presudan faktor. Zato je unutrašnjost poluotoka postala iznimno tražena, posebno među strancima.

Sveti Petar u Šumi primjer je općine u središnjoj Istri koja privlači sve one koji žele spoj autentičnosti i udobnosti modernog života.

– Tu je više faktora, jedan je druželjubivost ljudi, neki od njih su kupili kuću jer su planirali par mjeseci boraviti tu pa su se na kraju preselili. Evo, imamo nekoliko učenika u našoj osnovnoj školi, rekao je Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u Šumi.

Mnogi koji su vidjeli priliku za investiciju i sami se odlučuju na život u Istri.

– Mi smo htjeli doći u unutrašnjost Istre da vidim autentičnu Istru. Kupili smo kuću s kojom smo kupili tvrtku koja je registrirana za turizam, kaže Vinko Breznik iz Slovenije.

No nisu samo investitori odabrali Istru.

U središnjoj Istri, u selu sa samo trideset stanovnika, živi Amerikanac Nial Brannigan. Supruga mu je Hrvatica iz Bjelovara, a Istra im je bila dugogodišnja želja.

– Mirno je, gotovo nema stresa, okoliš je predivan, vrijeme je savršeno, prošle godine isto je bilo divno vrijeme, to je taj potpuni doživljaj, kaže Nial Brannigan iz SAD-a.

Najčitanije