7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Istraživači zapeli u austrijskoj špilji, otopljena voda blokira izlaz

Austrija

Trojica speleologa zapela su u austrijskoj špilji nakon što je otopljena voda napunila tunelski sustav brže nego što su očekivali, blokirajući im izlaz, kažu spasilački timovi.

Špiljski sustav Lamprechtshöhle nalazi se u blizini njemačke granice. Proteže se oko 60 kilometara i jedan je od najdubljih na svijetu.

Neke od špilja sada su do vrha ispunjene vodom, što znači da je izgubljen kontakt s istraživačima koji su bili u špilji na 20-satnom obilasku kako bi skupljali kamenje.

– Optimistični smo jer su istraživači dobro opremljeni profesionalci koji se znaju nositi s takvom situacijom, rekla je Monika Feichtner, voditeljica lokalne organizacije za spašavanje iz špilja. Napomenula je da postoje sigurnosne niše i spremišta zaliha za takve situacije.

Spasioci rade na tome da sastave tim od četiri osobe koji će pronaći nestale istraživače, provjeriti njihovo stanje i pružiti im sve potrepštine. Ali nema razloga misliti da se išta dramatično dogodilo, rekao je voditelj tima Gernot Salzmann za televizijsku kuću oe24.

Vlasti kažu da poljski istraživači koji su desetljećima posjećivali Lamprechtshöhle spadaju među najbolje poznavatelje špilje.

Sljedećih dana očekuju se i niske temperature koje bi trebale uzrokovati pad vodostaja i osloboditi put do izlaza. Ali teško je reći koliko bi to moglo potrajati.

– Bez obzira na sve, ne mogu plivati jer za to morate biti apsolutni stručnjak, a s našeg stajališta za to trenutno nema potrebe, rekao je Wolfgang Gadermayr, spasilac i geolog.

Izvor:Hina

Najčitanije