12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So nagrađena za najljepši Mimoza-izlog

Knjižara So – Mimoza, izlog,

Za skoro 18 godina postojanja, hercegnovska klasična knjižara, Knjižara So, sve je vrijeme komunicirala sa domaćim i sa fureštim čitaocima stvarnosti – i putem znalački poslaganih izloga.

„U početku niko na to nije obraćao pažnju“, kaže Nikola Malović, pisac i knjižarski pi-ar, „ali danas ima poprilično ljudi koji nam namignu kada pročitaju poruku koju šalje konstelacija iz izloga. Da knjige pričaju sa knjigama utvrdio je Umberto Eko u romanu Ime ruže, ali da se susjedstvom knjiga u izlogu može poslati sezonska, subverzivna ili pak angažovana poruka, manir je koji Knjižara So njeguje od 2004. godine.“

Izlog koji su iz Turističke organizacije Herceg Novi i krovne ustanove kulture „Hercegfest“ nagradili dvama ulaznicama za neku od manifestacija koje slijede, dakako je tematski, posvećen je Prazniku mimoze, te se otud i fotomonografija „Praznika mimoze – 50 godina“ (objavljena prije tri godine) nalazi u prvom planu. Oko te knjige je naslov nagrađen NIN-ovom nagradom, te mnoga libra sa morskom, pomorskom i bokokotorskom tematikom.

Na pitanje da li je lako napraviti prigodni, tematski i kakvi god izlog, direktorka Knjižare So, Viktorija Malović odgovara:

„Mimo koncepta, što je u aktuelnom slučaju 53. Praznik mimoze, najteže je u kaskadni poredak postaviti naslovnice na način da donja knjiga nikad ne sakriva naslov gornje knjige.“

Od danas, valja nam obratiti pažnju na izlog Knjižare So. Stalno se mijenja, i svake sedmice priča drugu priču.

/Gligo Bjelica/

Najčitanije