21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Istraživanje – Dubrovački gosti privatnog smještaja troše 114 eura, a putnici s kruzera 59 eura dnevno

Dubrovnik –  foto Boka News –  Orsula

Gosti u hotelskom i privatnom smještaju u Dubrovniku prosječno su stari 42 godine, visokog stupnja obrazovanja i izrazito dobre platežne moći te u prosjeku dnevno troše 170 eura, što je 90 eura više od prosjeka u sedam obalnih županija, pokazalo je u srijedu predstavljeno istraživanje “TOMAS Dubrovnik 2018.”.


Zrinka Marušić s Instituta za turizam predstavila je prvo TOMAS istraživanje na području Dubrovnika. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.578 ispitanika, to jest gostiju hotela, privatnog smještaja i kruzera. Prvi put je, ističe Marušić, istraženo koji gosti dolaze u Dubrovnik.

Najveći postotak ispitanih turista po prvi puta dolazi u Dubrovnik, čak njih 86 posto, a najčešće dolaze s partnerom, dok s obitelji najviše putuju stanovnici Sjedinjenih Američkih Država.

Motivacija dolaska turista nije više samo zbog pasivnog odmora i opuštanja, već i zbog kulture i upoznavanja prirodnih ljepota te gastronomije, zbog koje najčešće dolaze gosti koji odsjedaju u hotelima s pet zvjezdica. Iako borave relativno kratko (njih 25 posto od 1 do 3 noćenja, a 70 posto od 4 do 7 noćenja), stacionirani gosti su prilično aktivni tijekom posjeta.

O Dubrovniku najviše saznaju putem interneta, no kao izvor informacija ističu se i novinski članci.

„Prosječna starost stacionarnih gostiju je 42 godine, ali su hotelski gosti ipak malo stariji. 66 posto ih je fakultetski obrazovana. U hotelima s 5 zvjezdica 77 posto gostiju ima primanja veća od 4 tisuće eura“ izjavila je Marušić te dodaje: „Stacionarni gosti troše 170 eura dnevno, više u odnosu na druge destinacije u Hrvatskoj. Razlikuje se potrošnja u kategorijama, tako da primjerice gosti u privatnom smještaju troše 114 eura dnevno. Putnici s kruzera u prosjeku troše 59 eura dnevno“

Gosti su generalni izrazito zadovoljni, pogotovo smještajem, uslugom i kvalitetom hrane, no postoje elementi koji bi se trebali promijeniti poput ponude zabave, sporta i mogućnosti za kupnju te gužve i prometa u gradu.

Dobiveni rezultati istraživanja koristit će se za usmjeravanje i poboljšanje promotivnih aktivnosti, jačanje kvalitete ponude u određenim segmentima, te osmišljavanju i plasiranju novih marketinških aktivnosti, ističu iz TZ Dubrovnika.

Kroz mjesec dana bit će objavljen cijelo TOMAS Dubrovnik 2018 istraživanje.

Najčitanije