16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija pooštrila mjere – vojska na granici sa Slovenijom

Na granici Italije i Slovenije, uz policiju i vojska, Foto: HTV/HRT

Zbog rata na Bliskom istoku pogoršala se sigurnosna situacija u Europi. Više zemalja uvelo je privremene kontrole na svojim granicama. Slovenija je prije tjedan dana uvela kontrole na graničnim prijelazima s Hrvatskom i Mađarskom, a sada je tu mjeru produljila do 19. studenog. Italija je pooštrila mjere na granici sa Slovenijom. Uz policiju, sada su poslali i vojsku.

Ekipa HRT-a obišla je više graničnih prijelaza uključujući i one na kojima se i ranije bilježio veliki broj ilegalnih ulazaka na talijanski teritorij. Promet se odvija bez poteškoća. Ima nešto usporavanja prometa, radi sporadičnih kontrola dokumenata, ali ništa zabrinjavajuće, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Dajana Kruneš.

– Kontrole na granicama provode se od 21. listopada, 24 sata dnevno. Nelagodu kod prelaska granice možda može činiti to prisustvo vojske, ali kako su rekli talijanskoj vladi, ove sigurnosne mjere bile su nužne zbog potencijalne opasnosti od terorističkih napada i ilegalnih migranata, dodala je.

Podsjetila je da je istočnu kopnenu talijansku granicu od početka godine ilegalno prešlo 16.000 ljudi, a da se više od njih 140.000 iskrcalo na obali. Prošle godine zabilježeno oko 80.000 prelazaka.

Za idući tjedan najavljen je i sastanak na razini triju ministara unutarnjih poslova, Slovenije, Italije i Hrvatske, kada bi se trebala raspraviti ova situacija. Talijani razmišljaju čak i o kontroli granice dronovima. Napominju, sve ovo bilo nužno radi bolje i dodatne sigurnosti njihovih građana.

Posljednjih tjedan dana granica između Slovenije i Italije prelazi se uz predočenje dokumenata i pod budnim okom policije, a priključila joj se i vojska. Stupanj sigurnosti podignut je na višu razinu, a da bi se to i postiglo, talijanska vlada uvela je granične kontrole. Ilegalni ulasci na talijanski teritorij jedan su od razloga, uz međunarodnu sigurnosnu situaciju, za uvođenje graničnih kontrola.

Talijani opravdavaju ovaj potez

– Kontrole koje se provode ovih dana opravdane su. Mislim da bi na snazi trebale biti tijekom cijele godine. Schengen je dobar, ali postoje rupe u prelascima granica, posebno na šumskim putovima, smatra Adriano.

Salavatore dodaje kako je talijanska država vjerojatno imala dobar razlog za povratak kontrola na granice. “Možda postoji i određeni strah od potencijalnih rizika, tako da bolje spriječiti, nego liječiti, kaže. Da prisutnost policije i vojske na granici daje dozu sigurnosti, smatra i Katerina.

I Slovenci pozdravljaju ovaj potez

Sličnog su mišljenja i mještani sa slovenske strane granice. Primjerice u Kozini, uz samu granicu.

– Možda za nas u Sloveniji i Hrvatskoj kontrole na granici nisu baš dobre, ali dobro je da su uvedene jer imaš pod kontrolom sve što se događa zbog ilegalnih prelazaka, kaže Vito iz Slovenije.

Od početka godine preko istočne granice u Italiju je ilegalno ušlo više od 16 000 ljudi. Ima puno toga, prema Trstu, dodaje Vito – tako pričaju policajci koji dolaze u njegov lokal.

Najčitanije