20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija: Spašeno 1150 migranata dok vlada razmatra zabranu uplovljavanja NGO brodova

Spašeni migranti
Foto: Darrin Zammit Lupi / REUTERS

Dvoje migranata pronađeno je mrtvo, a više od 1150 ih je spašeno kod Sicilije, sapštila je obalna straža, dok nova desno orijentirana vlada u Rimu prijeti da će spriječiti uplovljavanje u talijanske vode dvaju izbjegličkih brodova kojima upravljaju pripadnici dobrotvornih organizacija.

Obalna straža je izvijestila da su s broda koji je od Sicilije bio udaljen oko 60 milja spašene 663 osobe i preuzeta su dva tijela, a još 494 migranata spašeno je s drugoga ribarskog broda koji je plovio bliže otoku.

Operacije su izveli pripadnici obalne straže, financijske policije i članovi posade španjolskog broda koji radi za graničnu agenciju Europske unije Frontex.

Čini se da će u međuvremenu Italija uskratiti pravo na iskrcaj za oko 380 migranata na brodovima Ocean Viking i Humanity 1, također dvaju plovila kojima upravljaju dobrotvorne organizacije.

U priopćenju talijanskog ministarstva unutarnjih poslova stoji da postupci brodova, koji su potražili sigurne luke u Italiji ili na Malti, “nisu bili u skladu” s europskim i talijanskim pravilima o sigurnosti i graničnoj kontroli i borbi protiv ilegalne imigracije.

Novi ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi bio je šef stožera desničarskog čelnika Lige Mattea Salvinija u vrijeme njegova mandata u ministarstvu unutarnjih poslova 2018.-2019.

Tada je Italija više puta odbila dopustiti migrantima da se iskrcaju nakon što su spašeni na moru.

Nova talijanska premijerka Giorgia Meloni u svojem je prvom govoru održanom u utorak u parlamentu upozorila svoju vladu da neće dopustiti migrantima ilegalan ulazak u Italiju.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije