17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija uvodi obvezu cijepljenja protiv covida za starije od 50 godina

Italija Covid propusnica – foto EPA

Talijanska vlada, koja se bori s naglim porastom broja zaraženih covidom-19, odlučila je uvesti obvezno cijepljenje za sve iznad 50 godina života. Želimo izravnati krivulju zaraženih i potaknuti Talijane koji se još nisu cijepili da to učine, rekao je na ministarskom sastanku na kojemu je odlučeno o ovoj mjeri premijer Mario Draghi, navodi se u vladinu saopštenju.

– Posebno ćemo djelovati na dobne skupine koje su najviše izložene riziku hospitalizacije kako bismo smanjili pritisak na bolnice i spasili živote, dodao je.

Konkretno, zakonska uredba uvodi obvezu cijepljenja za sve nezaposlene iznad 50 godina i posjedovanje covid potvrde za sve starije od 50 godina zaposlene u javnom ili u privatnom sektoru.

Ustvari, riječ je o obveznom cijepljenju za sve iznad 50 godina jer se covid potvrda, koju u Italiji zovu “pojačana zdravstvena propusnica”, dobiva samo nakon potpunog cijepljenja ili preboljenja.

Italija ima 59 milijuna stanovnika, među kojima je 28 milijuna starijih od 50 godina, objavio je Državni zavod za statistiku (ISTAT).

Covid potvrda traži se trenutačno za neke skupine zanimanja, poput zdravstvenih i prosvjetnih radnika te redarstvenih snaga.

Italija, gdje kao i u susjednim zemljama, naglo raste broj zaraženih omikron varijantom koronavirusa, prijavila je ovih dana visoke brojeve pozitivnih novozaraženih: u srijedu više od 189.000, a u utorak više od 170.000. U Italiji je trenutačno pozitivno više od 1,4 milijuna ljudi.

U Italiji, prvoj zemlji koju je pandemija teško pogodila, od početka 2020. umrlo je više od 138.000 ljudi.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije