24 C
Kotor

Slušaj online radio

Italijani nisu sve platili Morskom dobru, ispaštaju primorci

Tivat – foto S.L.

Vlada Crne Gore dala je saglasnost na izmijenjeni Plan korišenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore (JPMD) za 2021.godinu kojim se drastično redukuju planirani, prihodi, ali i rashodi te monopolističke državne firme koja gazduje najvrijednijim dijelom prostora u državi – morskom obalom.

Prema izmijenjenom Planu, očekivani ukupni prohodi Morskog dobra za ovu godinu se sa 5.830.000 eura, smanjuju na 4.740.000 eura, odnosno za preko 20%. U istim iznosima smanjuju se i planirani rashodi JPMD za 2021.

U obrazlođženju novog  Plana stoji da je „konstatovano kako se ove godine neće moći ostvariti planirani prihodi JPMD u iznosu od 1.090.000 eura“ i to zbog toga što Morsko dobro neće dobiti sav novac koji je ove godine očekivao od italijanske firme Terna koja je prije par godina sagradila novi podmorski elektro-kabel Italija-Crna Gora.

„Planirani prihod od 2.180.000 eura koliko iznosi druga rata po zaključenom Ugovoru o korišćenju morskog dobra za impementaciju i izvođenje infrastrukture sa privrednim društvom „Terna Crna Giora“ doo iz Podgorice iz 2015.godine, uslovljen je dobijanjem potrebnih dozvola za rad energetskog objekta. Shodno dostavljenim odgovorima na zahtjev za izvršenje uplate, obaviješteni smo da je odloženo postavljanje i puštanje u rad „Pola 2“, pa sa tim u vezi nisu dobioene dozvole i licence za isti što je uslov za plaćanje. Napominjemo da je formirana komisija i postignut dogovor za plaćanje dijela navedene rate u iznosu od 1.090.000 eura, ili 50%“- piše u obrazloženju izmijenjenog Plana korišćenja sredstva JPMD.

U prevodu, zbog toga što je Terna do sada postavila samo jednu od dvije planirane žile velikog podmorskog elektrokabla od  Crne Gore do Italije, JPMD nije u situaciji da naplati ni polovinu ugovorenog iznosa za korišćenje morskog dobra za postavljanje kabla u crnogorskim vodama i na obali.

Kompletiranje energetskog kabla, između Crne Gore i Italije inače, prije par godina je odloženo jer je italijanska kompanija Terna navela da “procjenjuje finansijsku izvodljivost postavljanja druge žile kapaciteta 500 MW.” Ugovoreni kapacitet podmorskog kabla, pa time i ugovorna obaveza Terne je 1.000 MW. Terna do sada nije ispunila svoj dio dogovora o postavljanju kabla od 1000 MW, odnosno položila jesamo jedan  kabl od 500 MW. Prema nezvaničnim informacijama italijanska kompanija je procijenila da joj nije isplativo da postavlja i drugu žilu kabla jer za sada nema ništa od ranije najavljivane gradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, a nema još ni većih energetskih objekata u region. Stoga, ako nema dovoljno struje, druga žila neće biti ni potrebna.

Nerealizacija ugovorenog projekta bivše crnogorske Vlade sa Italijanima oko gradnje podmorskog elektrokabla u punom njegovojm kapacitetu, uslovila je i da Morsko dobro ne može nalatiti očekivana sredstva. To je, sudeći prema podacijma iz izmijenjenom Plana korišćenja sredstva JPMD, prouzrokovalo i ozbiljne porobelem u poslovanju te firme koja je morala drastično da izmijeni i redukuje sva svoja za ovu godinu planirana investiciona i ulaganja u tekuče održavanje zone morskog dobra. Stoga su drastično redkovana ili potpuno obustavljena neka ranije planirana ulaganja u izvođenje radova i nadzor nad konkretnim projektima revitalizacije i uređenja obalne infrastrukture na teritoriji svih šest primorskih opština, kao i izdvajanja za izradu tehničke dokumentacije za nove projekte, odnosno za izradu elaborata,  stručnih studija, analiza i ispitivanja.

Zbog neostvarivanja planiranih prihoda, JPMD na čijem je čelu Mladen Mikijelj (DF) odlučilo je da smanji i prvobitno planirane izdatke za neto zarade zaposlenih sa 870.400 na 772.237 eura, a troškovi za  porezi i doprinosi na njihove zarade umanjuju se za oko 50 hiljada eura. Za skoro polovinu redukovani su i troškovi prevoza prvobitno planirani na 60 hiljada eura, za 20 hiljada su smanjeni izdaci za društveno odgovorno poslovanje prvobitno predviđeni na 88 hiljada eura, a prepolovljen je i trošak reprezentacije koji sada iznosi 10 hiljada eura. Ukinuta je i nabavka svih novih osnovnih sredstva koja nisu nepohodna za poslovanje JPMD u 2021, a za trećinu su skresani i troškovi službenih putovanja koji sada iznose 20.000 eura.

Zanimljivo je međutim, da se po novom Planu povećavaju neki totalno neproduktivni troškovi poslovanja JPMD pa se tako tako neto naknade za članove Upravnog odbora ove firme sa 68.000, podižu na 81.485 eura, a drastičan rast sa 124.000 na iznos od čak 569.393 eura bilježi stavka „Ostali lični rashodi: pomoć zaposlenima, jubilarne nagrade, otpremnine i ostale isplate po Kolektivnom ugovoru“. Iz menadžmenta JPMD ovo objašnjavaju usvajanjem nove sistematizacije zbog koje je jedan dio dosadašnjih zaposlnih odlučio da napusti firmu pa treba obezbijediti otpremnine za ukupno 5 radnika koji odlaze u penziju i 13 zaposlneih koji su se odlučili na sporazumni raskid radnog odnosa.

Zaustavlja se i desetak većih i značajnijih započetih i projekata prenesenih iz prethodnih godina, u ukupnoj vrijenosti od 1,055 miliona eura. Umjesto njih će se taj novac kako je navedeno, usmjeriti na više manjih „bitnih i prioritetnih projekata koji su realni da se mogu realizovati do kraja tekuće godine“.

Izvor:S.L.

Najčitanije