12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz Air Montenegra najavljuju da će imati duplo više linija…

Aerodrom Tivat – foto Boka News

Nacionalna avio-kompanija Er Montenegro saobraćaće do kraja juna prema više od deset različitih destinacija, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu, saopšteno je iz te kompanije. Avioni nacionalnog avio-prevoznika u ovom trenutku lete ka osam desetinacija – Beogradu, Ljubljani, Istanbulu, Frankfurtu, Parizu, Lionu, Nantu i Cirihu.

Regionalni stručnjak za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar, Alen Šćuric smatra da kompanija Er Montenegro nažalost ne može preuzeti primat na domaćem tržištu jer je, kako navodi, preslaba, katastrofalno se vodi, nema vizije i nema strategije, a potrošila je finansijske zalihe. On je za Pobjedu saopštio da su crnogorskoj avio-kompaniji veliki igrači preuzeli tržište u polugodišnjem periodu između prekida operacija Montenegro erlajnza i početka letova Er Montenegra.

Destinacije

– Uprkos čestim promjenama na tržištima Er Montenegro, u saradnji sa svim ostalim institucijama sistema, je na vrijeme sve svoje kapacitete stavio u funkciju što uspješnije turističke sezone. Do kraja juna imaćemo preko deset različitih destinacija, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. Među njima je veliki broj novih destinacija poput Pariza, Nanta, Liona, Ciriha, a uskoro ćemo saobraćati i ka Pragu i Kopenhagenu – kazali su Pobjedi iz Er Montenegra.

Oni su dodali da ostaju posvećeni i regionalnom tržištu i linijama ka Beogradu, Istanbulu, Ljubljani i Banjaluci. – Vjerujemo da će povećan broj letova ka važnim emitivnim tržištima poput

Francuske, ali i drugih zemalja Zapadne Evrope, te tradicionalno regionalne linije za koje se uvijek traži mjesto više, imati direktan i pozitivan uticaj na ovogodišnju sezonu i naše planirane ciljeve u ovoj godini – poručeno je iz nacionalnog avio-prevoznika.

Iz Er Montenegra su podsjetili da od juna mjeseca prošle godine avioni ove kompanije lete ka Beogradu (iz Podgorice i Tivta), Ljubljani i Istanbulu. – Frankfurt je bio obustavljen tokom zime zbog epidemijske situacije, ali je od 1. maja ponovo uspostavljena i ova važna linija. Tokom ljetnje sezone let ka Ljubljani odvijaće se iz Tivta, a zbog velike potražnje planirani su svakodnevni polasci ka Istanbulu i ta linija, pored Beograda, će biti sa najfrekventnijim saobraćajem. Sa letovima na većini novih destinacija počinjemo u predsezoni i postepeno ćemo na određenim rutama povećavati broj letova do glavne turističke sezone kako bismo maksimalno iskoristili sve kapacitete – rekli su iz avio-kompanije.

Letovi ka Francuskoj

Er Montenegro nedavno je uveo tri linije ka Francuskoj i to za Pariz, Lion, a od juče je otvorena linija i ka trećem francuskom gradu Nantu. – Letovi za Pariz su u aprilu obavljani dva puta nedjeljno, tokom maja mjeseca su planirana tri leta nedjeljno (utorak, petak i subota), od juna četiri puta (utorak, četvrtak, petak i subota). Za Lion i Nant će biti po jedan sedmični let, svake subote – precizirali su iz Er Montenegra i dodali da će od narednog mjeseca imati i letove iz Tivta do Praga, dva puta sedmično. Isti broj letova na nedjeljnom nivou biće i na liniji Podgorica – Kopenhagen, počev od 20. juna. – Ove sezone Er Montenegro leti ka velikom broju destinacija, povezujući tako Crnu Goru sa najvažnijim tržištima, što će doprinijeti i razvoju crnogorske privrede, naročito turizma. Najmom aviona, značajno većeg kapaciteta u odnosu na postojeća dva iz flote, omogućiće se dolazak i većeg broja turista sa inostranih tržišta – istakli su predstavnici nacionalnog avio-prevoznika.

Dominacija Er Srbije

Vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric saopštio je da je ranijih godina Montenegro erlajnz, dok je letio, imao bitno više letova i putnika od Er Srbije ali je, kako kaže, sada srpska kompanija potpuno dominantna na tržištu. On je naveo na koji način bi crnogorska kompanija Er Montenegro mogla konkurisati srpskoj avio-kompaniji na linijama ka Beogradu.

– Iskreno minimum letova Er Montenegra iz Podgorice za Beograd ljeti bi morao biti tri leta ravnomjerno raspoređena kroz dan (prvi u 6.00 iz Podgorice, posljednji povratak u 22.00 iz Beograda), te zimi bar dva dnevna leta (takođe maksimalno razdvojena). Er Srbija je tu inertna i ona forsira dva leta od kojih je jedan oko 13.30 sati, pa se putnik ne može vratiti isti dan po obavljenom poslu – kazao je Šćuric. Prema njegovim riječima iz Tivta bi Er Montenegro morao imati bar 12 sedmičnih letova dnevno (svaki radni dan dva, subotom prije podne i nedjeljom poslije podne), maksimalno razdvojenih od zore do sumraka. – Ovdje Er Montenegro ima veliku prednost jer može krenuti skoro sat vremena prije Er Srbije u zoru jer Er Srbija prvo mora sletjeti, te nakon vremena rotacije poletjeti, a jednako tako može naveče sletjeti prije mraka, dok Er Srbija to mora bitno prije da bi prije mraka i poletjela. Ovdje Er Montenegro može produžiti razmak letjenja skoro dva sata, što je i te kako bitno – pojasnio je Šćuric.

Prema njegovim riječima ljeti Er Montenegro bi morao imati bar tri-četiri leta iz Tivta za Beograd. – Ovim bi se pokrili svi segmenti putnika, a potencijalni putnik bi mogao otputovati u Beograd ujutro i vratiti se naveče. Napravi li to Er Montenegro će i te kako biti konkurentan Er Srbiji – tvrdi Šćuric.

Nepokrivena tržišta

On je ocijenio i da su linije ka Banjaluci i Ljubljani odličan potez crnogorske kompanije. – Kompanija Er Montenegro bi morala letjeti cijele godine za Banjaluku iz Tivta (zimi sa dva leta, ljeti sa četiri sedmična leta). Za Ljubljanu kompanija bi morala imati bar tri sedmična leta zimi iz Podgorice, te četiri sedmična leta ljeti, dok bi ljeti trebala imati i dva sedmična leta iz Tivta uz Podgoricu. Jednako tako kompanija bi morala uvesti letove Podgorica – Split, Podgorica – Skoplje, Podgorica – Priština, Podgorica – Sarajevo i Tivat – Zagreb – smatra Šćuric. On postavlja i pitanje što kompanija Er Montenego čeka sa drugim nepokrivenim tržištima. – Ovdje u prvom redu mislim na linije iz Podgorice za Minhen, Amsterdam, Brisel, Dizeldorf, Rim, Milano i Stokholm. Jednako tako iz Tivta kompanija bi morala letjeti za Nicu, Tuluz, Amsterdam, Cirih, Kopenhagen, Stokholm, Hamburg, Beč, Rim, Budimpeštu, Madrid i Dablin. Sve sa minimalno dva sedmična leta ljeti – rekao je Šćuric.

Očekuju ekspanziju čarter letova

Iz Er Montenegra su naveli da su već u prvoj godini poslovanja realizovali veliki broj čarter letova i ostvarili saradnje sa sportskim klubovima i reprezentacijama, ne precizirajući o kojem broju letova se radi. – Shodno kapacitetima odgovaramo na potrebe tržišta, a vjerujemo da će i u narednom periodu ekspanzija čarter letova doživjeti dodatni rast kada je u pitanju Crna Gora. Tokom ove ljetnje predsezone i sezone čarter letovima crnogorske nacionalne avio-kompanije na liniji Podgorica – Tel Aviv u našu zemlju će doći više hiljada turista iz Izraela, a u planu su i Jerevan i neka druga tržišta – najavljeno je iz Er Montenegra.

/Srđan Popović/

Izvor:Pobjeda
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije