15 C
Kotor

Slušaj online radio

Izbor predsjednika SO Kotor do kraja sedmice

Sa sjednice SO Kotor

Na prvoj sjednici novoizabranog skupštinskog saziva Opštine Kotor, održanoj danas u palati Bizanti, odbornicima su verifikovani mandati.

Za danas najavljen izbor predsjednika Skupštine opštine (SO) Kotor nije realizovan zbog, kako se čulo, “pravno formalnog pitanja podnošenja predloga” i biće na dnevnom redu novog zasijedanja u toku ove sedmice.

Za sljedeću je najavljen izbor predsjednika opštine Kotor.

Uz intoniranje crnogorske himne na početku, zasijedanje je vodio najstariji odbornik Ljubenko Borović (koalicija “Za budućnost Kotora”).

Prisustvovalo je 29 od okupno 33 odbornika.

Izvještaj o sprovedenim izborima za odbornike u SO Kotor prezentovao je zamjenik Opštinske izborne komisije Andro Radulović.

Na lokalnim izborima, održanim 30. avgusta, DPS je osvojio 12 mandata, Demokrate devet, koalicija “Za budućnost Kotora” sedam, Građanski (GP) pokret URA, Socijalisti Crne Gore, SDP, Socijaldemokrate i Liberalna partija po jedan mandat.

Na lokalne izbore je od ukupno 18.400 Kotorana sa pravom glasa, izašlo 14.018 ili 78,18 odsto.

U ime Demokratske Crne Gore i liste koju je predvodio,  obratio se Vladimir Jokić koji je kazao da je vlast na nivou opštine dogovorena i da će je, pored ove partije, činiti lista “Za budućnost Kotora” i GP URA.

“Demokrate su u ovom procesu, kao neko ko je osvojio najviše mandata na ovoj strani i u svemu ovome imaju najveću odgovornost. Uradićemo sve kako bi volja građana Kotora bila do kraja ispoštovana i kako bi se formirala anti-DPS vlast. Nadam se da je ovaj novi početak, početak koji će donijeti prosperitet Kotoru i u kojem ćemo naše odnose svi međusobno graditi na povjerenju jer samo tako ćemo i moći da prođemo kroz teška vremena koja nas očekuju”, kazao je između ostalog Jokić, koji se zahvalio građankama i građanima Kotora na ukazanom povjerenju na proteklim izborima.

Novinarima je ponovio da je pravno formalno pitanje podnošenja predloga za izbor predsjednika SO Kotor osnovni razlog zbog čega to danas nije urađeno, a kako je inače bilo najavljeno.

Jokić je potvrdio da je kandidat za predsjednika SO Kotor Dejan Vukšić iz koalicije “Za budućnost Kotora”.

“Svi nesporazumi su riješeni i svi su morali da prave ustupke. Na nama, kao najvećem političkom subjektu je u jednom dijelu bila i najveća odgovornost da se izborna volja građana sprovede u djelo”, kazao je Jokić, dodavši da je bilo i “teških kompromisa”, ali i da su političari tu da “sprovedu izbornu volju građana u djelo, a ne da lamentiraju nad komprimisima”.

Kandidat za predsjednika SO Kotor Dejan Vukšić iz koalicije “Za budućnost Kotora” je najavio u narednih par dana potpisivanje dogovorenih principa i koalicionog sporazuma.

“Naši prinicipi su toliko opširni i toliko detalja predviđaju za formiranje buduće buduće vlasti i načina komunikacije i saradnje, tako da je to neka mala “Magna Carta Libertatum” (Velika povelja slobode). Mišljenja sam da će ono što smo dogovorili omogućiti jedno besprekorno funkcionisanje vlasti u budućnosti” , kazao je Vukšić.

Odbornica GP URA Ljiljana Popović Moškov je rekla da je dogovor partnera nove vlasti postignut i da predstoji rad na tehničkom dokumentu o zajedničkim principima djelovanja.

 “Koalicioni sporazum  će nakon potpisivanja biti objavljen javnosti. U dijelu o raspodjeli političkih funkcija, nije bilo nikakvih problema”, kazala je Popović Moškov.

Odbornik Branko Baćo Ivanović (Dr Branko Baćo Ivanović – Socijalisti Crne Gore) je kazao da će ova partija bezuslovno podržati Dejana Vukšića za predsjednika SO Kotor .

“Mi smo mislili da će danas biti formalizovana izborna volja građana opštine Kotor, da će biti izabran predsjednik SO Kotor i ubrzan proces formiranja vlasti. Prošlo je 50 dana i trebalo je to već formalizovati”, kazao je Ivanović.

Na pitanje da li će Socijalisti biti u vlasti kazao je da je bilo razgovora i ponuda. “Vidjećemo kako će to sve ići, a kao što vidite ne ide”, kazao je Ivanović.

Najčitanije