3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izgradnja bulevara kroz Tivat na „dugom štapu“

Glavna raskrsnica Tivat
Glavna raskrsnica Tivat

Rekonstrukcija Jadranske magistral kroz Tivat u saobraćajnicu tipa bulevara, na prioritetnom potezu od aerodroma do Seljanova, odnosno raskrsnice sa ulicom Blaža Jovanovića i Beogradskom, prema predračunu će koštati najmanje 11 miliona eura – kazao je direktor Direkcije za investicije i izgradnju Opštine Tivat Peđa Obradović.

Prema njegovim riječima, to je samo cijena građevinskih radova na dionici dužine oko 3 kilometra, a koji podrazumijevaju pravljenje četiri saobraćajne trake sa razdjelnim ostrvom, obostranim trotoarima i ostalom nepohodnom infrastrukturom.

„Ova cijena ne podrazumijeva troškove ekspropijacije koji će sigurno biti veoma veliki i mjeriti se sa nekoliko miliona eura. Bitno je da projekat buleevara ne podrazumijeva rušenje nijedne kuće koja se sada nalazi uz Jadransku magistralu na potezu od aerodroma do Seljanova, ali trasa bulevara dolazi zaista blizu pojedinim objektima.“—kazao je Obradović dodajući da Opština sada sama ne može ući u ovako veliku investiciju.       On je kazao da bi olakšavanje problema velikih saobraćajnih gužvi na magistrali za početak trebalo tražiti u izgradnji kružnih tokova na najkritičnijim mjestima, a koje podrazumijeva i projekat bulevara.

Takvu rekonstrukciju najhitnije je napraviti na sadašnjoj glavnoj raskrsnici kod zgrade stare Opštine, a iz lokalne uprave kažu da bi to podrazumijevalo i „prepakivanje“ projektne dokumentacije bulevara jer ona trenutno ne podrazumijeva faznu gradnju te saobraćajnice.

„Ukoliko se odlučimo na to, radili bi kružni tok kod stare zgrade Opštine i četiri trake do sadašnjeg restorana „Onogošt“, a što bi koštalo nešto preko 1,2 miliona eura“- istakao je Obradović. On je dodao da Opština u međuvremenu kreće u unapređenje sekundarne saobraćajne mreže rekonstrukcijiom ili produženjem postojećih ulica, paralelnih sa Jadranskom magistralom, u Češljaru, Marićima, Gornjem Kalimanju i na Seljanovu, od čega se očekuje da koliko-toliko, olakša situaciju i građanima omogući alternativu ljeti preopterećenoj magistrali na kojoj vladaju ogromne gužve i česti su zastoji.

Izvor:S. L.

Najčitanije