14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izgradnja regionalnog vodovoda za Herceg Hovi mjesecima stvara probleme Tivćanima

Izgradnja vodovoda

Nepuna četiri mjeseca nakon što je završena njena izgradnja, nova raskrnica-kružni tok na Jadranskoj magistrali u naselju Seljanovo u Tvtu već je djelimično prekopana i dvije od njege četiri trake u pravcu Lepetana, izbačene su iz upotrebe.

Naime, konziorncijum tri crnogorske građevinske firme koje za potrebe preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz Budve gradi nedostajući krak regionalnog vodovodnog sistema od Tivta do Opatova gdje će se on preko podvodnog cjevovoda, povezati sa vodovodnim sistemom opštine Herceg Novi, proteklih je dana prekopala dvadesetak metara dužine ulaznih traka iz prava Lepetana prema Tivtu na novoj raskrnici. Radnici u taj rov treba da polože nove vodovodne cijevi kojiča će se novi krak regionalnog vodovoda povezati sa već postojećim cjevovodom koji je postavljen u novu raskrnicu tokom njene izgradnje u prvoj polovini ove godine. Zbog tih radova novi asfalt postavljen prje tek četiri mjeseca je raskopan, pa se opravdano postavlja pitanje zašto taj dio cjevovoda Regionalni vodovod nije postavio dok se, u navodnoj koordinaciji sa tom firmom gradila nova raskrsnica u koju je Opština Tivat uložila 294 hiljade eura, nego se ona sada ponovno prekopava, samo nekoliko mjeseci nakon što je završena.

Osim što su prkeopali novu raskrnicu, radnici konzrcijuma „Indel Inženjering-Ramel-Civil Engineer“ iz Podgorice koji grade nedostajući krak regionalnog vodovoda za spajanje Herceg Novog na taj sistem, trenutno su prekopali i ukupno preko 600 metara dužine donje trake Jadranske magistrale na potezu od kružnog toka na Seljanovu do skretanja za Ruljinu u naselju Donja Lastva. Zbog toga se saobraćaj na ovom dijelu magistrale već duže vrijeme otežano odvija uz naizmjenično propuštanje vozila jednom rapoloživom saobraćajnom trakom. Nervozni vozači međutim, često nepoštuju privremeno postavljenu semaforsku signalizaciju pa su nerijetki slučajevi stvaranja čepova na magistrali jer se dvije kolone koje nailaze iz suprotnih smjerova, sretnu na mjestima gdje se ne mogu mimoići. Osim što su žiteljima Seljanova i Donje Lastve kao najgušće naseljenih djelova Tivta radovi koji na ovom potezu magistrale traju još od 12.avgusta stvorili ogromne probleme jer ljudi ne mogu prići svojim kućama i žive u prašini i ogromnoj buci, ovi radovi direktono su “prekinuli” mogućnost bezbjednog uključenja u saobraćaj na magistrali na čak četiri od pet bočnih ulica u ovom dijelu grada (Ruljina, Pijavica, Bokeška, Nikole Tesle i Zagrebačka) a koje su izuzetno vnažne za žitelje ovog dijela Tivta.

Kopanje dijela nove raskrncice

Uz to, radovima je u velikoj mjeri otežan i izlazak na intervenciju vatrogasnim vozilima Službe zašite i spašavanja Opštine Tivat iz njihove baze u nekadašnjem hotelu “Tivat”.

Radnici konzorcijuma koje je angažovao Regionalni vodovod, iako dobramo kasne  u odnosu na ugovorenu dinamiku da cijeli posao završe do kraja okrobra, i dalje ne rade u tri smjene, a gradilište je nedjeljom potpuno pusto i na njemu se ne obavljaju nikave aktivnosti. Inače, i sama strategija izvođenja ovih radova je u najmanju ruku čudna jer građevinci i mašine nerijetko preskaču određene djelove trase, kao što je to bio slučaj na kružnom toku Seljanovo, kod mosta na potoku Seljanova gdje cjevovod mora ući u dvorište hotela “Tivat” ili na Opatovu, pa se onda ponovno vraćaju na neka od tih preskočenih mjesta. Tako je prije dva dana ponovno krenulo i kopanje magistrale na Opatovu pa se sada svi koji automobilima prolaze od trajekta u Lepetanima prema Tivtu i Budvi, moraju naoružati dodatnim strpljenjem jer će na manje od dva kilometra udajenosti, dva puta čekati na prolaz jednom trakom u kolonama.

Za potrebe priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem neophodno je izgraditi ukupno 3,2 kilometra dužine cjevovoda prečnika 500 mm na potezu od prekidne komore Tivat do Opatova, nakon čega će građani Herceg Novog koji žive na rivijeri od Svete Neđelje do Zelenike dobiti 130 l/s vode za piće iz sistema regionalnog vodovodnog sistema. Konzorcijum “Indel Inženjering-Ramel-Civil Engineer“ iz Podgorice koga je za 1,84 miliona eura angažovao investotor ovog projekta, komapnija Regionalni vodvod iz Budve ima ugovoreni rok do kraja oktobra da završi ovaj posao, ali je već sada izvjenso da on neće biti ispoštovan jer je do sada postavljeno tek oko pola dužine novog cjevovoda koji po projektu, treba biti ugrađen u trup magistrale, a samo oko četvrtina prekopane trase te saobraćajnice je ponovno asfaltirana i vraćena u pređašnje stanje.

Izvor:S.L.

Najčitanije