20 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba Borisa Dragojevića “Tišina mora” u Tivtu

Tišina mora

Izložba “Tišina mora” akademskog slikara Borisa Dragojevića, bliskog bokeljskoj publici, kojoj se više puta predstavljao, biće svečano otvorena  23.jula u 21 sat u JU Muzej i galerija Tivat.

Rodom sa Cetinja, umjetnik živi u Beogradu, a ljeta provodi u Tivtu. Boka je u njegovom ateljeu svakodnevno, gdje stvara okružen sitnicama i simbolima, koji ga na nju podsjećaju.

Dragojević je rođen 3. jula 1956. na Cetinju. Osnovnu školu pohađao je na Cetinju, Zagrebu i Beogradu. Završio je srednju školu za dizajn – odsjek grafike u Beogradu, kao i Višu pedagošku školu – likovni smjer. Fakultet likovnih umjetnosti završio je 1983. u Beogradu, u klasi prof. Mirjane Mihać, kod koje 1986. završava i postdiplomske studije na odsjeku slikarstva. Član je ULUS-a i slobodan umjetnik od 1984. godine. Do sada je imao 30 samostalnih izložbi slika, a sudjelovao je na 10 svjetskih bijenala akvarela. Idejni je pokretač umjetničke grupe “Adriatic Artists”. Zastupljen u više međunarodnih monografija iz oblasti fantastike i figurativne umjetnosti.

Lajtmotivi Borisovog slikarstva su najpoznatije peraško ostrvo, Gospa od Škrpjela, koju smatra i simbolom žene uopšte i simbolom života na moru, kao i Babilonska kula, kao priča o velikom okupljanju. Tivatskoj publici ovom prilikom će se predstaviti sa 14 ulja na platnu.

Njegovu izložbu otvoriće predsjednik opštine Željko Komnenović, a govoriće i direktorka Muzeja i galerije Danijela Đukić, kao i sam autor..

Najčitanije