20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Little game Komiža – Mali ribolovci s falkuša u uspješnom okršaju s pirkama i crnejima, ali i murinama

Little game Komiža

– Lovim ja svaki dan kod tvornice u mom Dugom Ratu, no nisam do sada baš imao murinu na udici! Opasna je ona riba, kazala je meni to moja baka Anita, a i ove barbe na falkuši su mi to potvrdile. Oni su mi murinu pomogli otkačit s udice, toliko je bila snažna da mi je krenu zamotala, zgužvala je sve dok sam je izvadija iz mora – u hipu, u jednom dahu izrecitirao nam je Gabriel Tomić s ponosom pokazujući i pozirajući sa svojim ulovom!

Radi se o murini, ribi koja baš i nije tako čest “gost” na malim udicama, na kančanicama kojima su djeca lovila, njih 32 mališana uzrasta od 7 do 14 godina u sklopu desetog jubilarnog međunarodnog kvalifikacijskog turnira u ribolovu na velike trofeje “Big game Komiža 2023. Offshore challenge”. I kako “veliki” ribolovci idu na more u okršaj sa tunama, iglunima, iglanima i lucima, tako mališani isplove na tri falkuše, drvene tradicijske gajete komiških ribara, vodeći svoju bitku sa “mićim” ulovima – pirkama, kanjicima, crnejima, ako bude sreće i škarpinama.

Te je ulov dvanaestogodišnjaka iz Dugog Rata, koji se po drugi put nadmetao na Little game, sve iznenadio.

Little game Komiža

– Moj ulov je težak ukupno 820 dekagrama i baš me raduje ovaj ribolov. Lani sam imao samo škarpuna na udici, no evo me sad prvi sam – čak i smireno, iako je radost zbog pobjede nemjerljiva, zbori nam učenik šestog razreda dugoratske osnovne škole, otkrivajući kako mu je prvi štap za ribolov dao dida Stjepan, Slavonac jer je njegova mama Andrea od tamo, iz ravne Slavonije:

– A dida Mate iz Sumpetra mi nabavlja ješku, lignje i kozice kupi za mene da mogu lovit. Nekad sa kopna a to je na onom mulu isprid stare zatvorene tvornice, a nekad i sa SUP-daske. Tata Joško, koji je pomorac, me je naučio vezat krenu, dok sam čvorove naučio kada sam trenirao jedrenje u klubu Orišac u Dugom Ratu. Sad vozim bicikle, brdsko-brzinske. To mi je baš adrenalin – pojašnjava nam sve Gabriel, dok ga burno prati mlađi brat Mihael, koji nije mogao ove godine na more, jer mu:

– Fali mi još jedna godina, tek sa sedam mogu lovit. Dogodine ću…

Sretna su obojica zbog ovog uspjeha, dok s ponosom poziraju ocu Jošku s ulovom, doznajemo kako Gabriel voli ribu ne samo loviti već i jesti.

Little game Komiža

I to vam je portret pobjednika nadmetanja koje uvijek izazove posebnu pozornost i među roditeljima i djecom, pa su prijave za 32 ribolovna mjesta u faklušama “Comesa Lisboa” Joška Božanića, “Mikula” i “Palagruža” Pina Vojkovića, bila popunjena u 10 minuta.

– Trebali smo u petak isploviti na more i loviti, no omelo nas je jugo, pa smo danas s djecom otišli u ribolov. Uzbuđenja tijekom ovog ribolova teško je i opisati – pojašanjava nam glavni sudac za mališane Boris Škorić, koji je uz Vinka Borčića regulirao nadmetanje mališana, gdje uvijek ima i dosta djevojčica.

Pa su dvije sestre – 11-godišnja Karla te 10-godišnja Rebeka Nizić uzela drugo, odnosno treće mjesto. Njihove ribice su težile 205 dekagrama, odnosno 0,86 dkg.

– Ulovile su pirke, uz jednu zanimljivost – Rebeka voli ribolov i svako malo je na mulu gdje baca udicu, dok Karlu baš i ne zanima, prvi put je uopće bila u ribolovu, no njena je pirka danas bila teža od sestrine – otkriva nam otac djevojčica Dominik Nizić, inače iz Vrgorca, dok je supruga Daniela Zagrepčanka. Njihova adresa stanovanja je sada Zagreb, imaju još dva mlađa sina no kao mladi bračni par su se zaljubili u Komižu i sada im je ovo “najribarskije misto na svitu” ljetna destinacija.

Kao što je i Tijanu Sekuli, 9-godišnjaku iz Dubrovnika, koji je svako ljeto u Komiži kod bake, a radi se o sinu poznatog biggamaša Mare Sekule, ribolovca koji je cijeli život u tunolovu.

Tijan je u little gameu ulovi ribu tešku 0,80 dkg kao i Roko Jončić, pa su momci podijeli četvrtu poziciju.

Najčitanije